Deprem Dayanışması Derneği Sveydiye (Samandağ) yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısında, bu yıl 25.’si gerçekleştirilecek olan Evvel Temmuz Festivali için çağrı yapıldı. Festivali örgütleyen Samandağ Kalkındırma Derneği ve Akdeniz Kültür Derneği adına çağrı metnini okuyan Eda Eskin “Bu yıl 25’incisini gerçekleştireceğimiz Evvel Temmuz Festivali, sadece bir kültür etkinliği değil; birlikte yaşama iradesinin, kültürümüze ve dilimize sahip çıkma kararlılığının, barışa, dayanışmaya ve adalete olan inancımızın bir göstergesidir.” dedi.
Bir çeyrek asırdır bölge halklarının ortak emeği ve direnişiyle yaşatılan Evvel Temmuz Festivali, bu yıl da tüm baskılara ve yasaklamalara rağmen gerçekleştirilecek. Basın açıklamasında, festivalin sadece bir kültürel etkinlik olmadığının altı çizilirken, aynı zamanda birlikte yaşama iradesinin, halkların kardeşliğine olan inancın ve doğaya sahip çıkma mücadelesinin bir ifadesi olduğu vurgulandı.
Arap Alevilerden Hristiyanlara, Sünnilerden Ermenilere kadar farklı inanç ve kimliklerin yüzyıllardır bir arada yaşadığı bu topraklarda, festivalin köklü bir halk geleneği olduğu belirtilerek, 12 Eylül darbesiyle bastırılmak istenen kimliklerin ve kutlamaların yeniden hayat bulduğu ifade edildi.
Basın açıklamasında özellikle deprem sonrası artan kamulaştırma, rezerv alan ilanları ve doğa tahribatı gibi uygulamalara dikkat çekildi. Halkın tapulu arazilerine yönelik müdahaleler ile beton santralleri ve taş ocaklarının bölgede yaşamı tehdit ettiği belirtilerek, bu talana karşı direnişin süreceği mesajı verildi.
Açıklamada, yalnızca deprem değil, aynı zamanda yıllardır süren Suriye savaşının etkilerine de değinildi. Savaşın bölgeye yüklediği ağır bedellere rağmen halkların barış ve kardeşlik içinde yaşam iradesinin sürdüğü dile getirildi.
Festival, bu yıl da kültüre, dile, doğaya, barışa ve dayanışmaya sahip çıkan herkesin bir araya geleceği güçlü bir buluşma olarak planlanıyor. Açıklamanın sonunda tüm halklara, dostlara ve yoldaşlara festivale katılım çağrısı yapıldı.
Çağrı metninin tamamı şöyle:
Değerli Basın Emekçileri,
Kıymetli Halklarımız,
Bir çeyrek asırdır süren dayanışmamız, direnişimiz ve inancımızla Evvel Temmuz Festivali’nin 25. yılına ulaştık!
Bu topraklarda binlerce yıl boyunca yan yana, omuz omuza yaşayan Arap Aleviler, Hristiyanlar, Sünniler, Ermeniler… Her biri kültürünü, dilini, inancını bu bereketli coğrafyaya nakşetti. Ve her Temmuz’un başında, hasadın bereketiyle birlikte, halklar bayramlarını birlikte kutladı. İşte bu köklü geleneğin adıdır Evvel Temmuz!
12 Eylül darbesiyle susturulmak istenen sesimizi, unutturulmak istenen kimliğimizi, bastırılmak istenen bayramımızı 25 yıldır yeniden var ediyoruz. Yasaktan festivale, baskıdan birlikteliğe uzanan bu yol, halklarımızın iradesiyle örüldü.
Bugün ise yeni bir mücadele eşiğindeyiz.
İlimizde ve özellikle ilçemizde iktidarın geçmişten bugüne rutin bir uygulama haline getirdiği, halkın tapulu mülklerine yönelik müdahalesi ve pervasızca tasarrufu deprem sonrasında daha da artarak devam etmektedir. Rezerv alan, kamulaştırmasız tapulara el koyma, doğal sit alanı adı altında vatandaşın tapulu arazisine el koyulmakta veya şerh koyarak değersizleştirilmekte, yüzlerce yıllık tarım arazileri ve bir o kadar yıllık ağaçlarımız, doğamız yok edilmektedir.
Ayrıca her gün doğamızı tahrip eden, havamızı suyumuzu kirleten, bölgemizi yaşanmaz hale getiren beton santralleri, taş ocakları, hiçbir kural tanımayan iş makineleri yaşamı zehir etmeye devam etmektedir.
Bizler, bu talana ve tahribata karşı direnen ve “Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunma!” diye haykıran halkımızın yanındayız!
Sadece depremin değil, yıllardır yanı başımızda süren Suriye savaşının da yükünü taşıyoruz. Savaşın kararttığı hayatların, yerinden edilen komşularımızın, parçalanan bağlarımızın gölgesinde; barışı, kardeşliği ve ortak yaşamı her zamankinden daha güçlü savunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki; sınırlar halkların kaderini birbirinden ayıramaz, kültürleri susturamaz!
Bu yıl 25’incisini gerçekleştireceğimiz Evvel Temmuz Festivali, sadece bir kültür etkinliği değil;
Birlikte yaşama iradesinin, kültürümüze ve dilimize sahip çıkma kararlılığının,
Barışa, dayanışmaya ve adalete olan inancımızın bir göstergesidir.
Tüm baskılara, yasaklamalara inat büyüttüğümüz ve çeyrek asırdır varlığını sürdüren festivalimizin 25. yılına tüm halklarımızı bekliyoruz!
Tüm halklarımızı, dostlarımızı, yoldaşlarımızı 25. Evvel Temmuz Festivali’nde bir araya gelmeye çağırıyoruz.
Gelin, birlikte söyleyelim: Bu kent bizim! Bu kültür bizim! Bu gelecek bizim!
YAŞASIN EVVEL TEMMUZ!
YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!
YAŞASIN DAYANIŞMA!
SAMANDAĞ KALKINDIRMA DERNEĞİ
AKDENİZ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ



