fbpx

Almanya seçimlerinde gençler nasıl ikiye bölündü?

Paylaş

Almanya’da 18-24 yaş arası gençlerin neredeyse yarısı Sol Parti veya AfD’ye oy verdi. Oysa 2021 seçimlerinde gençlerin gözdesi Yeşiller ve FDP öndeydi. Gençler tercihlerini neye göre yapıyor?


Sol Parti’nin 2025 federal seçimlerindeki başarısında 18-24 yaş grubundaki seçmenlerin payı büyük. Zira bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 25’inin tercihi Sol Parti oldu. Erken seçimlerde oyların yüzde 8,8’ini alan Sol Parti, 2021’deki seçimlere kıyasla oylarını neredeyse ikiye katladı.

DW’ye konuşan Berlin Hür Üniversitesi’nden siyaset bilimci Antonios Souris, kesin bir analiz için henüz erken olduğunu, ancak gençlerin seçimlerdeki eğilimleriyle ilgili yine de bazı ipuçları olduğunu belirtiyor: “Seçim programını somut hale getiren etkileyici adaylarınız olmalı. Heidi Reichinnek veya Neukölln’de sürpriz bir şekilde doğrudan seçilen Ferat Koçak gibi Sol Parti adayları, tam da bu profile uygun adaylar olarak gençlerin takdirini kazandı.”

Sol Parti adaylarının işlediği konular gençlerde karşılık buldu

Her iki politikacı da seçim kampanyasında, birçok genç için önemli olan sorunlara odaklandı: Ucuz konut, daha iyi eğitim, sosyal adalet. Reichinnek ve Koçak’ın yanı sıra partideki diğer birçok politikacı da ırkçılık karşıtı çalışmalarıyla puan toplamış gibi görünüyor.

Siyaset bilimci Souris, ayrıca Sol Parti’nin yürüttüğü iki ayaklı seçim kampanyasına da işaret ediyor: “Binlerce kez yapılan ev ziyaretinin yanı sıra ve X ve TikTok gibi platformlarda başarılı bir sol medya kampanyası yürütüldü. Sol Parti, sosyal medyada yaptığı bu atakla adeta dijital bir darbe gerçekleştirdi. Zira dijital mecralar, bugüne kadar Almanya için Alternatif’in (AfD) hâkimiyeti altındaydı.”

AfD, Avrupa seçimlerindeki başarısını ileri taşıdı

Aşırı sağcı AfD de 18-24 yaş grubundaki seçmenler arasında başarılı oldu ve gençlerden aldığı yüzde 21’lik destekle Sol Parti’nin hemen arkasında yer aldı. Haziran 2024’teki Avrupa seçimlerinde da başarılı bir grafik çizen AfD, genç seçmenler üzerindeki etkisini daha da artırdı. Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı olan Anayasayı Koruma Dairesi tarafından “kısmen aşırı sağcı” olarak sınıflandırılan AfD, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde genç seçmenlerin yüzde 16’sının oyunu alırken, Sol Parti yüzde 6 ile yetinmek zorunda kalmıştı.

Sekiz ay önceki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bu yana, her iki parti de büyük kazanımlar elde etti. Aşırı sağcı AfD, başarısını üçte bir oranında ileri taşırken, Sol Parti ise gençler arasındaki oy oranını dört kattan fazla artırdı. Her iki parti de bu yaş grubundan daha önce hiç bu kadar oy almamıştı.

Genç erkekler, genç kadınlardan daha sağcı

Augsburg Nesil Araştırma Enstitüsü’nden Rüdiger Maas, gençlerin her zaman siyasi uçlara daha meyilli olduğunu söylüyor: “Gençler, yaşlı seçmenlere kıyasla daha fazla değişim istiyor. Genç bir insan olarak mevcut durumla ilgili bir sorununuz varsa, muhalefete yönelme olasılığınız daha yüksektir. Bu durumda seçenek olarak geriye sadece AfD ve Sol Parti kalıyor.”

Maas ve ekibi, geçen Ocak ayında gençlik seçim araştırmaları için yaklaşık 4 bin kişiye, diğer güncel konuların yanı sıra korkuları ve endişeleri hakkında sorular sordu. Anket sonucunda “Gençlerin, genel nüfusa oranla çok daha endişeli oldukları” ortaya çıktı.

Cinsiyetler arasındaki farklılıkların da dikkat çekici olduğunu belirten Maas, genç erkeklerin göç ve mali gerilemeden korktuğunu, AfD’nin ise bu alanda çözümler vaat ettiğini söylüyor ve ekliyor: “Genç kadınlar ise daha çok sağ popülizmden endişe ediyor. Ayrıca feminizm ve çeşitliliğin sorgulanmasından korkuyor. Bu da Sol Parti’nin başarısını kısmen açıklıyor.”

Kaynak: DW Türkçe