fbpx

Kayyum Uygulamalarına Karşı Ankara’da Protesto: “Halkın İradesini Savunuyoruz”

Paylaş

DEM Parti, Güvenpark’ta Kayyum Atamalarını Protesto Etti

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), belediyelere kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla Ankara Güvenpark’ta basın açıklaması düzenledi. Partinin Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da katıldığı açıklamada, kayyum politikalarının halk iradesine darbe olduğu vurgulandı. Açıklamaya DEM Parti milletvekilleri, belediye eş başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş da destek verdi.

Basın açıklamasında, kayyum atamalarının sadece belediyelere yönelik bir müdahale olmadığı, halkın demokratik haklarının gasp edilmesi anlamına geldiği ifade edildi. Partililer, seçimle iş başına gelen yöneticilerin görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasının anayasal ve demokratik değerlere aykırı olduğunu belirtti.

“Kayyum, Siyasi Bir Darbedir”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yaptığı konuşmada kayyum uygulamalarını “siyasi bir darbe” olarak nitelendirdi. Halkın seçimlerde iradesini ortaya koyduğunu vurgulayan Hatimoğulları, “Kayyum, halkın seçme ve seçilme hakkına yönelik açık bir müdahaledir. Seçimle gelenleri görevden alıp yerlerine atanmış yöneticiler getirmek, halkın iradesine yönelik bir darbedir” dedi.

Hatimoğulları, Türkiye’de yıllardır sürdürülen kayyum uygulamalarının halkın demokratik haklarını ortadan kaldırdığını belirterek, “Bu sadece DEM Parti’ye ya da belli bir kesime yönelik bir uygulama değil, tüm toplumun demokratik haklarını hedef alan bir anlayıştır” ifadelerini kullandı.

“Belediyeler Borç Batağına Sürüklendi”

Kayyum atamalarının sadece siyasi değil, ekonomik bir müdahale de olduğunu belirten Hatimoğulları, kayyum yönetimlerindeki belediyelerin kötü yönetildiğini ve büyük borçlarla karşı karşıya bırakıldığını söyledi. “Halkın seçtiği belediye başkanları döneminde şeffaf bir yönetim anlayışı varken, kayyumların atanmasıyla birlikte belediyelerin mali kaynaklarına el konulmuş, borç batağına sürüklenmiştir. Belediyelerin halk için hizmet üretmesi gerekirken, kayyum yönetimleri kaynakları halktan koparıp farklı alanlara yönlendirmiştir” dedi.

“Kürt Halkının İradesi Tanınmıyor”

Hatimoğulları, kayyum atamalarının özellikle Kürt illerinde yoğunlaştığını belirterek, “İktidar, Kürt halkının kendi kendini yönetme hakkını kabul etmiyor. Halkın seçimle yöneticilerini belirleme hakkı her seferinde kayyum atamalarıyla engelleniyor” dedi.

Seçimle gelen belediye başkanlarının haksız gerekçelerle görevden alındığını belirten Hatimoğulları, “Kürt halkını yönetici olarak görmek istemeyen bir anlayış var. Oysa biz demokrasiye inanıyoruz ve halkımızın iradesinin her şeyin üstünde olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

“Dayanışmayı Büyütürsek Kayyum Politikaları Geri Çekilmek Zorunda Kalır”

Basın açıklamasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da kayyum uygulamalarına karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Bakırhan, bu uygulamanın yalnızca belirli bölgeleri değil, tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini belirterek, “Bugün bizim belediyelerimize yapılan bu hukuksuz müdahale, yarın tüm muhalefeti hedef alabilir. Kayyum uygulaması, sadece bir partinin ya da bir bölgenin meselesi değil, Türkiye’nin demokrasi sorunudur” dedi.

Bakırhan, kayyumlara karşı mücadelenin sadece belirli şehirlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Eğer biz bu dayanışmayı büyütürsek, Türkiye’nin dört bir yanına yayarsak, kayyumcu anlayış geri adım atmak zorunda kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Protestolar Devam Edecek

Basın açıklamasının ardından DEM Parti yöneticileri ve katılımcılar, kayyum atamalarına karşı mücadelenin süreceğini vurguladı. Partililer, Türkiye’nin her yerinde halkın iradesine sahip çıkılması gerektiğini belirterek, demokratik hakların savunulması çağrısında bulundu.

Güvenpark’taki açıklama olaysız bir şekilde sona ererken, DEM Parti’nin kayyum karşıtı protestolarını sürdüreceği ifade edildi.

Gaste Avrupa