Fransız memurlar bütçe kesintileri nedeniyle bir grev planlamıştı ve protesto, hükümetin güvensizlik oylaması nedeniyle düşmesinden sadece bir gün sonra gerçekleşti.
Perşembe günü Fransa genelinde on binlerce protestocu, zorlu çalışma koşulları ve kamu hizmetlerinde bütçe kesintileri nedeniyle düzenlenen grevin bir parçası olarak bir araya geldi.
Grev, Fransız milletvekillerinin hükümetin sosyal güvenlik bütçesini oylama yapılmaksızın parlamentodan geçirmesine tepki olarak güvensizlik önergesini onaylamasından bir gün sonra gerçekleşti.
Fransa Başbakanı Michel Barnier, memurlar için ücretsiz hastalık izninin bir günden üç güne çıkarılması gibi popüler olmayan önlemler de dahil olmak üzere bütçeden on milyarlarca euroluk kesinti yapılmasını önerdi.
Fransız yetkililer ve sendikaların tahminlerine göre perşembe günü ülke genelinde 130.000 ila 200.000 arasında protestocu gösteri düzenledi.
Gösterilerin yapıldığı Maliye Bakanlığı önünde Euronews’e konuşan Yeşiller Partisi senatörü Anne Souyris, güvensizlik oylamasının Fransa Cumhurbaşkanı’nın “(ülkede), Parlamento’da ve Senato’da neler olup bittiğini anlamadığının” bir kanıtı olduğunu söyledi.
Fransa’daki hastanelerin, okulların ve bakım evlerinin durumunu eleştiren Souyris, “devletin hızlı, ciddi ve sorumlu bir şekilde harekete geçmesi” gerektiğini sözlerine ekledi.
“Umarım bu eylem yeni başbakan ve kurulacak yeni hükümet için bir uyandırma çağrısı olur” diye ekledi.
CGT işçi sendikası genel sekreteri Sophie Binet, eylem sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, meselenin bir “kadro” meselesi olmadığını, daha ziyade ekonomik ve sosyal politikaları içerdiğini söyledi.
“Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arz yanlı politikasının bizi bir duvara doğru sürüklediğini görüyoruz. Bu ekonomik ve sosyal bir felakettir” dedi.
Eğitim sektörü ‘zorluklarla karşı karşıya’
Protestocuların çoğu, yeni bütçe kapsamında binlerce kişinin işten çıkarılması riskiyle karşı karşıya olan eğitim sektöründendi.
38 yaşında bir öğretmen olan Marlene Gracia, sıradan çalışanlara yüklenen sorumluluğu eleştirdi ve “çabanın her zaman aşağıdan gelmesinin” normal olmadığını söyledi.
Gracia özellikle memurların hastalık izinleriyle ilgili olarak bütçede yapılması önerilen değişikliklerden endişe duyduğunu belirtti.
Euronews’e verdiği demeçte “Hükümetin bu aşağılamalarına ve yalanlarına daha fazla katlanamayacağımızı göstermek için orada olmak bizim için son derece önemli” dedi.
Gracia, “(Fransa’nın) kamu borcu devlet memurları tarafından belirlenmedi,” dedi.
“Büyük multi-milyarder şirketler var ve belki de daha fazlasını paylaşmalılar. Çabanın her zaman aşağıdan gelmesi normal değil,” diye ekledi.
Paris’te ortaokul öğretmeni olan Angelique, Fransız hükümetinin hastalık izni kesintilerine ilişkin duyurusunun “yanlış, aldatıcı ve ikiyüzlü” olduğunu, öğretmenlerin “tembel” olarak lanse edilmeye çalışıldığını söyledi.
“Giderek daha fazla sayıda meslektaşımız acı çekiyor. İş yerinde stres var çünkü bizden herhangi bir araç olmadan, herhangi bir eğitim almadan tüm öğrencileri karşılamamız isteniyor. Bu çok zor.”
Kaynak: Euronews Türkçe