fbpx

İsveç artık NATO’nu 32’inci üyesi

Paylaş

NATO’nun 32. üyesi olan İsveç’in bayrağı, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen törenle göndere çekildi.

NATO’nun 32. üyesi olan İsveç’in bayrağı, Brüksel’deki NATO karagahında düzenlenen törenle diğer bayrakların arasındaki yerini aldı.

Törene NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Prensesi Victoria, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile kabine üyeleri, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan eski Başbakan Magdalena Andersson katıldı. Stoltenberg ve Kristersson törenden önce ortak basın toplantısı düzenledi.

“NATO’ya katılmak hem İsveç hem kuzey bölgenin istikrarı hem de tüm İttifak’ımızın güvenliği için iyidir” diyen Stoltenberg, Putin’in Ukrayna saldırısıyla daha fazla kontrole sahip olmayı amaçladığını söyleyerek “Ancak NATO daha büyük ve güçlü hale geldi” dedi. NATO’nun İsveç’ten kararlı bir müttefik olması beklediğini söyleyen Stoltenberg, “Nükleer silahlara sahip müttefiklerin sayısını artırmaya yönelik bir plan yok. Elbette mevcut konvansiyonel güçler karşısında duruşumuzu sürekli değerlendiriyoruz. Ancak İsveç’te Baltık ülkelerinde olduğu gibi bir muharebe grubu oluşturma planımız yok” ifadelerini kullandı.

Kristersson da Stoltenberg’e ve NATO üyesi ülkelere üyeliği onayladığı için teşekkür ederek, “Mütevazıyız ama aynı zamanda gururluyuz. İsveç’ten beklentilerin yüksek olduğunu biliyoruz ama bizim de kendimizden beklentilerimiz yüksek.” dedi. “Müttefiklerimizle yük, sorumluluk ve riskleri paylaşacağız.” ifadelerini kullanan Kristersson, İsveç’in savunma bütçesini NATO standartları doğrultusunda iki katına çıkarmakla övündü.

Ardından İsveç bayrağı göndere çekildi. İsveç bayrağı alfabetik sıraya göre Türkiye ve İspanya bayraklarının arasındaki yerini aldı.

İsveç, 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusu yapmıştı. TBMM’nin 23 Ocak’ta, Macaristan Ulusal Meclisinin de 26 Şubat’ta verdiği onayların ardından İsveç, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle 7 Mart’ta NATO’nun resmen 32’nci üyesi oldu.