fbpx

İspanya’da çiftçiler inek ve öküzlerle Madrid’e çıkarma yaptı: ‘Geçinemiyoruz’

Paylaş

Avrupa’daki çiftçilerin eylemleri sürerken, İspanya’nın başkenti Madrid bugün öfkeli çiftçilerin inek ve öküzlü çıkarmasına sahne oldu. Madrid trafiğini kilitleyen eylemciler, tarım politikalarının değişmesini talep etti.

Avrupalı çiftçilerin devlet yardımlarının artırılması, tarım ürünleri konusunda bürokrasinin azaltılması ve Ukrayna’dan ucuz ithalatın kısıtlanması gibi taleplerle haftalardır devam eden protestolarına, İspanya’nın başkenti Madrid’deki eylem damga vurdu. Binlerce İspanyol çiftçi, traktörlerinin yanı sıra öküz ve inekleriyle geldikleri başkentte yolları kapattı.

Çiftçilerden biri eyleme büyük bir inekle, bir diğeri ise sahte 500 euro banknotlar taşıyan iki öküzle geldi.

Madrid kent merkezine beş ana yoldan girmek isteyen çiftçiler birçok noktada jandarma ve polis engeliyle karşılaştı. Yaklaşık 600 traktörün sadece 50’sinin kent merkezine girişine izin verilirken, traktörleriyle kent dışarıda kalan çiftçiler Madrid’in çevre yollarını trafiğe kapattı.

Çiftçilerin kent merkezindeki toplanma yeri olan Bağımsızlık Meydanı (Plaza de la Independencia) ve çevresi sabah saatlerinden itibaren tamamen trafiğe kapatıldı.

Traktörleriyle meydana ulaşan çiftçiler, Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı binasına doğru yürümek istedi. Güvenlik güçleriyle çıkan gerilimde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Reuters’a konuşan Lucia Risueno ise Castille-La Mancha bölgesinde bir bağ sahibi olduğunu anlatarak, “Giderlerim aynı ama gelirim yarıya düştü. Bu şekilde devam edemeyiz” dedi.

54 yaşındaki Adolfo Albaladejo ise ülkesinde tarımın bitmemesi için eylemlere katıldığını belirtip “İspanya kırsalı korumacılık istiyor. Ürünlerimizi korumak ve rekabetçi olmak istiyoruz” diye konuştu.

Gösteriye katılan çiftçilerden Amada Almeda ise AA ile söyleşisinde “İstediğimiz tek şey var o da adil ücretlendirme. Tarladan çıkan ürünümüze adil ücret ödenmesini istiyoruz. Cuenca’daki bir köyden geliyoruz. Bizim sorunlarımız yeni değil, 45 yıldır devam ediyor. Dedem zamanında da aynı problemler vardı ama artık yeter. Daha az vaat, daha çok eylem istiyoruz” dedi.

Çiftçi Julia Lopez ise tarladan çıkan ürünlerin fiyatlarının yükselmek zorunda olduğunu belirterek, “Bu şekilde devam edemeyiz. Hükümetin atacağı adımlar eylemlerimizin gidişatını belirleyecek” diye konuştu.

Hükümetin sunduğu 18 maddelik önlem paketiyle ilgili vaatleri yeterli bulmayan çiftçiler, somut adım atılmasını istiyor. Çiftçiler, AB tarım politikalarında esneklik yapılmasını, AB dışı ülkelerden gelen ürünlere kısıtlama ve daha sıkı denetim getirilmesini, kuraklık sorununa karşı yardımların artırılmasını, tarladan marketlere kadar gıda zincirinin kontrolünün ve yasaların güçlendirilmesini, kendilerine yönelik sigorta haklarının genişletilmesini talep ediyor.

Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Luis Planas, Avrupa’daki çiftçilere yardım edilmesi, ortak tarım politikalarında bazı esnekliklerin getirilmesi veya bazı maddelerin geçici olarak askıya alınması konusunda Avrupa Birliği’nde girişimde bulunacaklarını açıklamıştı. Hükümet, gıda zincirindeki ihlallerin denetimini güçlendirmek için devlete ait bir “Gıda Bilgi ve Kontrol Ajansı” kurulmasının da sözünü vermişti.

Avrupalı çiftçilerin benzer taleplerle düzenlediği eylemler, Almanya, Fransa, Polonya, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok ülkede devam ediyor. Protestolarda, AB’nin Ortak Tarım Politikası’yla bağlantılı olan bürokratik yükümlülükler ve çevre politikalarının getirdiği kurallar eleştiriliyor.

Kaynak: AA