fbpx

SYKP 5. Olağan Genel Kongresi’ni gerçekleştiriyor

Paylaş

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), 5. Olağan Kongresi’ni “Faşizme karşı demokrasi, kapitalizme karşı sosyalizm için yeniden kuruluş!” şiarıyla gerçekleştiriyor.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) 5. Olağan Kongresi, 9 Şubat’ta Ankara’da TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezinde saygı duruşuyla başladı. Kongrenin yapıldığı salona, “Filistin’den Rojava’ya direnen halklar kazanacak!”, “Faşizme ve patriyarkaya karşı yaşasın feminist dayanışmamız!”, “İklim krizi milyonları yerinden ediyor, ekoloji mücadelesi sınıfsaldır!” ve “Kampüste, lisede, sokakta faşizme karşı omuz omuza!” yazılı pankartlar asıldı.  Aynı zamanda gökkuşağı bayrağı asıldı.

Kongreye, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Esengül Demir, Yeşil Sol Parti Sözcüsü Ahmet Asena, DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, DEM Parti Milletvekili Hüseyin Olan, DEM Parti PM üyeleri Ertuğrul Soysal, Devrimci Parti Eş Genel Bakanı Elif Torun, HDP MYK üyesi Gültekin Koçdemir, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) temsilcisi Hasan Kahravi, ,Kocaeli Dayanışma Akademisi Onur Hamzaoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcisi Tuğba Kahraman ve Murat Çepni, Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz, 17+ Alevi Kadınlar grubundan feminist yazar Gülfer Akkaya ve İnsan Hakları Derneği temsilcisi Hüseyin Küçükbalaban katıldı.

Konuşmaları için sırasıyla kürsüye çıkan parti ve kurum temsilcileri şunları konuştu:

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur:

Enseyi karartmayacağız. Muhalefet dağınıktır, sosyalist hareket, demokratik hareket, DEM Parti’nin açmış olduğu üçüncü yol ittifakı zeminine henüz bir araya gelmiş kabiliyet gösterebilmiş değildir. Ama halen imkanlar vardır.”

SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan:

“Ya bu sağ, ırkçı, milliyetçi, bizi yoksullaştıran sistemin politikaları karşısında pes edeceğiz, ya da Üçüncü Yol siyasetimizle emekçilerle, yoksullarla, devrimcilerle, ezilenlerle, ötekileştirilenlerle birlikte daha güçlü bir mücadele içerisine koyulacağız.

Mahirlerden, Denizlerden, Mazlumlardan günümüze kadar pes etmeyen bir geleneğin, bir mücadele geçmişinin sahipleriyiz. Emin olun biz oturursak; yaşanmayacak bir Türkiye, yaşanmayacak bir bölgeyle karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla önümüzdeki dönem daha güçlü ittifaklar, daha güçlü birliktelikler, daha güçlü mücadele yol ve yöntemi bulmak gibi bir zorunluluğumuz var. Bunun yolu daha fazla emekçilerle, daha fazla Kürtlerle, daha fazla işçilerle, kadınlarla, ekolojistlerle, feministlerle buluşmaktan geçer.

Bu yerel seçimlerinde de biz DEM Parti olarak Türkiye’de kent uzlaşısı çerçevesinde yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde demokrat, emekçi dostu, faşist milliyetçi olmayan adaylarla bulunduğu kentlerde bir kent uzlaşısı çalışması yürütülüyor. Toptancı bir yaklaşımımız yok.”

Ezilenleri Sosyalist Partisi adına söz alan Murat Çepni:

“Eğer tüm dünyada ezilenler örgütsüzleştiriliyorsa, sosyalizm yok sayılmaya çalışılıyorsa ve devrimciler ile sosyalistler iktidar perspektifinden kopuk bir sivil toplum kuruluşuna, demokratik kitle örgütü dahi değil, bir STK’ya dönüştürülmeye çalışılıyorsa, o zaman bizim daha fazla örgüt, daha fazla devrim ve sosyalizm demeye ihtiyacımız olduğunu söyleyebiliriz”

Yeşil Sol Parti adına konuşan Ahmet Asena:

“Bu seçimlerde önümüze düşen görev, bu seçimlerden çıkacak sonucun önümüzde mutlaka kurulması gereken ittifakın, zedelenmemesini sağlayacak şekilde yürümek olmalıdır. Bu ittifak siyasal partiler arasında kurulacak bir ittifak değildir; sadece, bu ittifak toplumsal kesimler arasında, emekçiler arasında, Kürtler arasında, Aleviler arasında kurulması gerekir.”

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi temsilcisi Hasan Kahravi:

“Yoldaşlar, herkesin bildiği gibi, Filistin davası haklı ve meşru bir dava. Biz, bütün halklar gibi, kendi kaderimizi tayin edip Filistin Demokratik Devleti’ni kurmak istiyoruz. Biz, bu hedefe ulaşacağız, bundan eminiz. Filistin mücadelesi 100 yıldan beri devam eden bir mücadele ve biz bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Yoldaşlar, biz sizinle aynı yoldayız. Emperyalizme karşı aynı mücadeleyi veriyoruz. Yaşadığımız bu coğrafyada barış, demokrasi ve kardeşliğin olmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki gelecek halkların olacak.”

Kaynak: Siyasal Haber