fbpx

Elon Musk’ın (Neuralink) beyin çipi: Devrim mi yoksa boş işler mi?

Paylaş

Elon Musk’ın Neuralink şirketi ilk kez bir insan beynine, cep telefonunu yalnızca düşünerek kontrol etmeyi mümkün kılan bir çip yerleştirdi. Pek çok şirketin ve enstitünün üzerine araştırmalar yaptığı bu teknolojiyle, belden aşağısı felçli ya da demanslı hastalara yardımcı olunması amaçlanıyor. Neuralink implantının beklendiği gibi çalışıp çalışmayacağı henüz bilinmiyor. Yorumcuları huzursuz eden tek mesele bu da değil.

Herhangi bir deneme, finansal spekülasyon olarak kalmamak ve yanlış umutlar vermemek için kalite ve şeffaflık standartlarını karşılamalıdır.
Elon Musk’ın, şirketi Neuralink’in bir cep telefonunu zihinle kontrol etmek için bir kişinin beynine bir çip yerleştirdiğini duyurması, birkaç grubun onlarca yıldır şaşırtıcı ilerlemeler kaydettiği, umut verici potansiyele sahip bir araştırma hattının parçasıdır. Ancak Musk’ın projesi hakkında, gerçek kapsamını ve bilimsel ilgisini değerlendirmek için hala çok fazla bilgi bulunmuyor.

Beyni hasarlı bir omuriliğe, bir proteze ya da başka bir cihaza bağlayan bir implant hayali giderek daha da yakınlaşıyor. Örneğin geçen yıl İsviçre’de felçli bir adam, başarılı bir beyin arayüzü implantasyonunun ardından yeniden yürümeye başladı.

Bu sonuç, Musk’ın duyurusunun karşılamadığı iki gereklilik olan akademik topluluk tarafından incelendi ve prestijli bir dergide yayınlandı. Buna ek olarak, tıp dernekleri Neuralink’in benzer çiplere sahip 12 primatın acı çekerek ölmesine neden olduğunu bildirerek tartışmalı iş adamı hakkında daha fazla şüphe uyandırmıştır.

İnovasyona yapılan özel yatırımlar, sadece finansal spekülasyon olarak kalmamak ve hastalara yanlış umut vermemek için titiz kalite ve şeffaflık standartlarını karşılamalıdır.

Kaynak: El Mundo