fbpx

TBMM İsveç’in NATO üyeliğini onayladı

Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Teklife, AKP, CHP, MHP ve DEVA Parti grupları “evet” oyu verirken. DEM Parti, İYİ PARTİ, SAADET Partisi grupları ise “hayır” oyu kullandı. İsveç’in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasına Dair oylamada TİP, EMEP, DP, YRP, DSP ve HÜDAPar’lı milletvekilleri de “hayır” oyu kullandılar.

346 milletvekili oy kullandı. Milletvekillerinden 287’si kabul, 55’i ret oyu kullandı. 4 vekil ise çekimser oy verdi. Yayınlanan TBMM oylama protokolünde oy çokluğuyla alınan kararın oylamasına ilişkin ayrıntılar görülebiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün partisinin grup toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Komisyonda MHP üyesi arkadaşlarımız destek vermiştir. Bu tavır, Genel Kurul’da da geçerli olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğine ilişkin Katılım Protokolü, 26 Aralık 2023 günü Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmişti. Komisyondaki oylamada AKP, CHP ve MHP teklifin kabulü yönünde oy kullanırken, İYİ Parti ve Saadet Partisi “hayır” oyu kullanmış, DEM Parti ise karara “hayır” diyen bir şerh koymuştu.

İSVEÇ BAŞBAKANI ULF KRİSTERSSON’DAN İLK TEPKİ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’dan TBMM Genel Kurulunda kabul edilen teklife dair ilk açıklama geldi. Kristersson sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunarak “Bugün NATO’ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık” ifadelerini kullandı.

“Bugün NATO’ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Genel Kurulu’nun İsveç’in NATO’ya katılımı lehinde oy kullanması olumlu.”