fbpx

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT): İşçi emeği yapay zekadan ucuz

Paylaş

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), bir dizi endüstride yapay zekanın işçi emeğinin yerini almasına ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi.

MIT, bir dizi endüstride yapay zekanın işçi emeğinin yerini almasına ilişkin bir çalışmada gerçekleştirdi. Yapay zekanın emeğin yerine geçmesinin uygulanabilirliğine ilişkin ilk derinlemesine araştırmalardan birinde araştırmacılar, ABD’deki çeşitli görevleri otomatikleştirmenin maliyet çekiciliğini modellediler ve bilgisayar görüşünün kullanıldığı işlere (örneğin öğretmenler ve mülk değerleme uzmanları) odaklandılar. Dolar cinsinden ücretlerle ölçülen işçilerin yalnızca yüzde 23’ünün fiilen ikame edilebildiğini buldular. Diğer durumlarda, yapay zeka destekli görsel tanımanın kurulumu ve çalıştırılması pahalı olduğundan insanlar işi daha ucuz bir şekilde yaptı.

“Makineler işlerimizi çalacak” duygusunun yayıldığı belirtilen 45 sayfalık makalede, “Yapay zeka sistemlerinin yüksek ön maliyetleri nedeniyle, yapay zeka bilgisayar görüşüne ‘maruz kalan’ işçi ücretlerinin yalnızca %23’ünün firmalar için otomasyona geçmesinin uygun maliyetli olacağını bulduk” denildi.

Çalışma, MIT-IBM Watson Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından finanse edildi ve 800 meslekte yaklaşık 1000 görsel destekli görev hakkında veri toplamak için çevrimiçi anketler kullanıldı. Araştırmacılar, bugün bu tür görevlerin yalnızca yüzde 3’ünün uygun maliyetli bir şekilde otomatikleştirilebildiğini kaydetti.

Kaynak: Evrensel