fbpx

Alman şirketten Ege’nin dağlarına RES hançeri: 17 bin ağaç tehlikede

Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Alman rüzgâr enerjisi şirketinin Muğla’nın dağlarına inşa etmek istediği iki rüzgâr enerji santraliyle (RES) ilgili ÇED süreci başlattı. Projelere onay verilirse 17 binden fazla ağaç kesilecek.

İZMİR – Ege’nin akciğerleri olan ormanlık alanlar, taş ve maden ocaklarının ardından ‘temiz enerji’ adı altında yeni kıyımlarla karşı karşıya. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri için peş peşe ÇED süreçleri başlattı.

Bakanlık, Alman enerji şirketi EN 2 Rüzgâr Enerjisi Yatırım Şirketi’ne ait RES’ler için yapılan başvuruları da değerlendirmeye aldı. 11 Ocak 2024’te toplanacak Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, Gaia ve Artuna II RES ile ilgili kararını verecek.

GAİA RES HAKKINDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan tarafından düzenlenen YEKA-RES-2 yarışmasını kazanan şirket, Muğla’nın Köyceğiz ve Ula ilçelerine 84 MWm/61 MWe gücünde 20 adet türbin dikmeyi planlıyor. Yılda 257 milyon 720 bin 400 kWh elektirik üretilmesi amaçlanıyor. Proje, konutlara 1585 metre mesafede.

PROJE ORMAN ALANINDA

Proje alanının tamamı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanında yer alıyor. Proje hayata geçerse 75 hektarlık alanda 12 bin 470 ağaç kesilme tehlikesi ile karşı karşıya. Ayrıca lisans sahası Sandras Dağı Önemli Doğa Alanı içerisinde yer alıyor.

18 ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ RİSK ALTINDA

RES sahasında 18 lokal endemik tür bulunurken, bu türlerin biri proje çalışması sırasında yeni tür olarak keşfedildi. Proje alanında dördü lokal endemik (Muscari muglaensis, Verbascum ebubekirceylanii, Genista sandrasica, Ornithogalum sandrasicum), altısı bölgesel endemik (Alyssum huber-morathii, Astragalus dirmilensis, Vinca ispartensis, Teucrium alyssifolium, Acantholimon ulicinum var. purpurascens, Fritillaria carica), yedisi ise geniş yayılışlı (Muscari bourgaei, Ranunculus reuterianus, Corydalis wendelboi subsp. wendelboi, Alyssum masmenaeum, Viola heldreichiana, Centaurea reuterianus var. reuterianus, Ajuga bombycina) türleri yer alıyor.

ARTURNA II RES HAKKINDA

Şirket, Bodrum ve Milas ilçelerine de 96,6 MWm / 69 MWe gücünde 22 adet türbini dilmeyi amaçlıyor. Proje hayata geçerse yılda 283 milyon 492 bin 440 kWh elektirik üretilmesi planlanıyor. Türbinlerin en yakın konuta olan uzaklığı ise 360 metre.

PROJE TURİZM MERKEZİNDE

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere tüm türbinler orman alanında kalırken, dokuz türbin alanı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi / Turizm Merkezi içerisinde yer alıyor. Proje hayata geçerse 41 hektarlık alanda 4 bin 565 ağaç kesilecek.

BEŞ ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ TEHLİKEDE

Bu RES sahasında da beş endemik bitki türü bulunuyor. Bu türlerin üçü bölgesel (Ferula anatolica, Verbascum cariense, Fritillaria carica), ikisi geniş yayılışlı (Symphytum anatolicum, Alkanna tubulosa) endemik bitki.

Kaynak: Artı Gerçek