fbpx

Politico: Zelenskiy silah yardımında netlik olmadan Washington’dan ayrıldı

Paylaş

Politico gazetesi, “Zelenskiy ülkesinin Rusya’yı yenmesine yardımcı olmak için silah göndermeye devam edip etmeyeceği konusunda daha fazla netlik olmadan Washington’dan ayrıldı” yorumunu yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesine yönelik yardımların azalmasını engellemek üzere gittiği ABD’de sıcak karşılandı. ABD merkezli Politico gazetesi ise “Zelenskiy ülkesinin Rusya’yı yenmesine yardımcı olmak için silah göndermeye devam edip etmeyeceği konusunda daha fazla netlik olmadan Washington’dan ayrıldı” yorumu yaptı.

Gazete, “ABD Başkanı Joe Biden salı günü, Rusya ile savaşında Ukrayna’ya kritik desteğini sürdürmek için yüksek sesle bir konuştu, ancak bunu yerine getirebileceğinden her zamankinden daha az emin görünüyordu” dedi.

“GEREKTİĞİ SÜRECE YARDIM”DAN “ELİMİZDEN GELDİĞİNCE YARDIM”A

Yine de Ukrayna’nın savunmasını güçlendirmek için milyarlarca dolar daha fon sağlanmasına karşı “Cumhuriyetçi direnişiyle” karşılaşan Biden, Zelenskiy’e istediğini kesinlikle bir taahhütte bulunamadı. Biden, “İhtiyacımız olan fonu almak için görüşmeler yapıyoruz. Söz vermiyorum ama bunu başarabileceğimizi umuyorum; bence başarabiliriz” dedi.

Biden, ABD’nin Ukrayna’ya hava savunma sistemleri, toplar ve diğer silahları “elinden geldiği sürece” tedarik etmeye devam edeceğini söyledi. Politico’ya göre bu, “Washington’un Kiev ile ‘gerektiği sürece’ yan yana duracağı şeklindeki yıllardır süregelen nakarattan çok farklı.”

Gazeteye göre, ülke içindeki kutuplaşmış siyaset, Biden’ın istediğini yapmasını engelliyor: “Aralık ayında, Zelenskiy’nin eylül ayındaki son ziyaretinden çok daha farklı bir ruh hali vardı; Biden, Washington’un sıkıntılarının ABD’nin yıpratıcı savaşı nasıl ele alacağını etkilemeyeceği konusunda umutluydu. Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçilerin çoğunluğu Demokratlarla birlikte Ukrayna’ya daha fazla silah gönderilmesi yönünde oy kullanacak. Ancak önce Biden’ın daha sert bir sınır politikasını kabul etmesini istiyorlar ki bu da yıl sonuna kadar sonuçlanması pek mümkün olmayan zahmetli müzakerelere yol açacak. Bu da milletvekillerini onaylarının gerekli olduğuna ikna etmek için bu hafta Washington’a giden Zelenskiy’nin savaştan zarar gören ülkesine dönerken elinin boş kalmasına neden oluyor.”

“Biden, daha önce Kongre tarafından yetkilendirilmiş fonlardan çekilerek Ukrayna için 200 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi daha açıkladı. Bu, Biden’ın Doğu Avrupa ülkesini Amerikan silahlarıyla doldurmaya devam etmeyi planladığını gösteriyor. Ancak Zelenskiy’nin iki günlük Washington ziyaretinin ardından merak edilen soru şuydu: Bu bir süre için son dilimler arasında mı olacak?

Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasını ön gören yasa tasarısı Kongre’den geçecek oya sahip olsa da Zelenskiy’nin varlığı iç politikadaki havayı pek değiştirmeyecek. Ukrayna’nın bir barış anlaşmasının parçası olarak Rusya’ya toprak vermesi gerektiğini savunanlar da dahil olmak üzere, milletvekillerinin Biden’ın Ukrayna politikası hakkında ne düşündükleri değil, Ukrayna liderinin titizlikle kaçındığı bir konu olan sınır tartışmaları asıl anlaşmazlık noktası.

Sadık bir Ukrayna destekçisi olan Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell salı günü yaptığı açıklamada sınır müzakerelerinin yılsonuna kadar tamamlanamayacağını, yani Zelenskiy’nin Washington’dan ayrılırken, şehirdeki satış adamlığına rağmen, gelecekteki desteğini garantilemeye daha yakın olmayacağını söyledi.”

ZELENSKİY: RUSYA KAZANIRSA ABD İÇİN İYİ OLMAZ

Pazartesi günü ABD Ulusal Savunma Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada ise Zelenskiy, ABD’li siyasetçileri “Rusya sopasıyla” korkutmaya çalıştı. Kiev’e verilen desteğin sona erdirilmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başlattığı savaşı kazanmasını sağlayacağını söyleyen Zelenskiy, bunun “Eğer biz kaybedersek Putin kazanır, bu da ABD için oldukça tehlikeli bir durum olur” dedi.

Zelenskiy salı günü de Kongre binasında yaptığı bir dizi toplantıda daha fazla yardıma acil ihtiyaç olduğunu vurgulayarak ABD fonlarının nasıl harcanacağı konusunda hesap verebilirlik sözü verdi. ABD basını Zelenskiy’nin, ABD’nin Ordu Taktik Füze Sistemi’nin (ATACMS) daha uzun menzilli versiyonunu tedarik etmesi gerektiğini gündeme getirdiğini yazdı.

Kaynak: Evrensel