fbpx

“ABD savaş gemisi yasadışı olarak Çin sularına girdi”

Paylaş

ABD’ye ait bir savaş gemisinin Çin sularına girdiği iddia edildi. ABD’den yapılan açıklamada ise geminin uluslararası hukuka uygun, rutin operasyonlar yürüttüğü belirtildi.

Çin ordusu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donanması’na ait bir geminin, Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sulara yasadışı bir şekilde girdiğini öne sürdü. Açıklamada, ABD gemisinin Çin’in Renai Resifi adını verdiği ve Spratly Adaları’nın bir parçası olan İkinci Thomas Sığlığı olarak da bilinen bölgeye komşu sulara girdiği kaydedildi.

ABD gemisinin izlendiğini ve takip edildiği belirtilen açıklamada, “Birliklerinin ulusal egemenliği kararlılıkla savunmak için her zaman yüksek alarmda olduğunu” söyledi. Çin’in egemenliğinin ihlal edildiği ifade edilen açıklamada, “ABD bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltaladı” denildi.

“Uluslararası hukuka uygun”

ABD Donanması, Independence sınıfı savaş gemisi USS Gabrielle Giffords’un Güney Çin Denizi’ndeki uluslararası sularda uluslararası hukuka uygun olarak rutin operasyonlar yürüttüğünü bildirdi. Yapılan açıklamada “ABD 7. Filosu onlarca yıldır olduğu gibi her gün Güney Çin Denizi’nde faaliyet göstermekte. Bu operasyonlar, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesini korumaya kararlı olduğumuzu göstermektedir” denildi. Açıklamada “Özgür ve açık bir Hint-Pasifik için ortak vizyonumuzu desteklemek üzere müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam etmekten caymayacağız” ifadelerine yer verildi.