fbpx

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping görüştü

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile narkotikle mücadele, askeri ilişkilerde doğrudan iletişim ve yapay zeka gibi konularda iş birliği için mutabık kaldıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, San Francisco’da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Biden, görüşmeyle ilgili “Yaptığımız en yapıcı ve verimli görüşmelerden birisiydi” ifadelerini kullandı ve “Çin ile önemli ilerlemeler kaydettiğimize inanıyorum” dedi. Çin lideri ise Tayvan ile yeniden birleşmeyi gerçekleştirmekte kararlı olduklarını, bunun engellenemeyeceğini vurguladı.

ABD ve Çin arasndaki askeri diyalog, 2022’de dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin ardından kesilmişti.  Görüşmede bu diyaloğun yeniden kurulması konusunda anlaşıldı.

BIDEN’DAN AÇIKLAMA

Yüz yüze görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Biden, “ABD ile Çin arasında, uzun yıllar beklemede kaldıktan sonra, narkotikle mücadelede yeniden iş birliğine başladığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Biden, “Prekürsor kimyasalların ve hapların Çin’den Batı Yarımküre’ye akışını önemli ölçüde azaltmak için harekete geçiyoruz. Bu, hayat kurtaracak ve Başkan Şi’nin bu konudaki kararlılığını takdir ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çin ile askeri alanda da “açık, net ve doğrudan iletişime geri döndüklerini” belirten Biden, bu gelişmenin “kritik bir önem taşıdığına” vurgu yaptı. Biden ayrıca, ABD ve Çin’in “yapay zekayla ilgili risk ve güvenlik konularını tartışmak için” uzmanlarını bir araya getireceğini belirtti.

Biden, Şi ile görüşmesinde, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze’de yaşanan gelişmeler dahil olmak üzere bir dizi küresel mesele hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

“Bugün attığımız olumlu adımları memnuniyetle karşılıyorum” diyen Biden, Çin ile “üst düzey diplomasiyi korumaya ve sürdürmeye” devam edeceklerini söyledi.

Biden, Şi ile iletişim hatlarını açık tutmak için karşılıklı telefon aramalarına doğrudan cevap verme konusunda da anlaştıklarını kaydetti.

Öte yandan CNN’in haberine göre Biden, Şi’yi “hâlâ diktatör olarak gördüğünü” söyledi. Biden, “Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör” şeklinde konuştu.

Biden, buluşma sırasında Şi’ye 1985 yılındaki ABD ziyaretinden bir fotoğrafı cep telefonundan göstererek “Bu genç adamı tanıyor musun” diye sormuş, Şi de gülerek “Bu 38 yıl önceydi” cevabını vermişti.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN TAYVAN VURGUSU

Görüşmeye dair Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Şi’nin, Tayvan sorununun, Çin-ABD ilişkilerinde en önemli ve hassas mesele olduğunun altını çizdiği belirtildi.

Şi, “ABD, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemeyeceğine dair taahhüdünü yerine getirecek somut adımlar atmalı, Tayvan’ı silahlandırmaya son vermeli ve Çin ile barışçı birleşmesini desteklemeli” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Çin liderinin, Tayvan ile yeniden birleşmeyi gerçekleştirmekte kararlı olduklarını, bunun engellenemeyeceğini vurguladığı kaydedildi.

Şi, dün ayrıca ABD ziyareti kapsamında 1985 yılındaki ziyaretinde görüştüğü ABD’lilerle, Çin-ABD dostluk gruplarıyla ve 2. Dünya Savaşı gazileriyle bir yemekte bir araya geldi. Çin lideri, yemekte yaptığı konuşmada, “Iowa’daki Dvorchaks’ta kaldım. Bu benim Amerikalılarla ilk yüz yüze temasımdı. Onlarla geçirdiğim günler unutulmaz. Bana göre onlar Amerika’yı temsil ediyorlar” dedi.

Kaynak: Evrensel