fbpx

Gazze’de İsviçre silahları öldürüyor – Jean Ziegler*

Paylaş

Gazze dünyanın en yoğun nüfuslu bölgesi. Schaffhausen kantonundan (365 km2) daha büyük bir alana 2.3 milyondan fazla insan sıkışmış durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü olarak Gazze’yi birkaç kez ziyaret ettim. Kule blokları, barakalar ve kulübelerden oluşan bir labirent hatırlıyorum. Burada yaşayanların çoğu, İsrail ordusunun 1948’de, Filistin nüfusunun üçte ikisinden fazlasını sürdüğü dönemden kalma mülteciler. 1967’de İsrailliler dar kıyı şeridini işgal ettiler. İsrail 2006 yılında askerlerini geri çekti. Seçimler yapıldı: İslamcı Hamas, laik kurtuluş örgütü El Fetih’e karşı kazandı.

Abluka

İsrail, Hamas’ın seçilmesine Gazze’ye karşı tam bir ekonomik abluka ile karşılık verdi. Yüksek bir sınır çiti bugün hâlâ Gazze’yi çevreliyor. Normal zamanlarda yardım malzemesi, gıda, ilaç, yakıt vb. getiren BM kamyonları için sadece iki güçlendirilmiş sınır kapısı var. Gazze’de mahsur kalanların beşte dördünden fazlası ancak uluslararası insani yardım sayesinde hayatta kalabiliyor.

7 Ekim 2023 Cumartesi: Şafak vakti yaklaşık 1500 Hamas savaşçısı sınır çitlerini aştı. İsrail kibbutzlerinde (tarım kollektifleri) ve Aşkelon kentinde 1200 kişiyi öldürdü ve 200’den fazla rehineyi kaçırdı. Kadınları, çocukları ve masum sivilleri öldüren, rehineleri kaçıran herkes teröristtir. Bu eylemlerin ne siyasi ne de dini hiçbir mazereti yoktur.

Hamas terörünü 7 Ekim akşamı İsrail devlet terörü takip etti. Bu terim Princeton’daki uluslararası hukuk profesörü, BM’nin eski İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü ve Noam Chomsky ile birlikte Kuzey Amerika’nın muhtemelen en etkili Yahudi entelektüeli olan Richard Falk tarafından ortaya atılmıştır.

İsrail hava kuvvetleri son üç hafta içinde 8 binden fazla insanı öldürdü ve on binlerce çocuk, kadın ve erkeği ağır yaraladı. Bütün mahalleler yerle bir edildi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu katliamları tek bir kelimeyle meşrulaştırıyor: “İntikam”

Silah tesisleri

BM belgelerine göre (Richard Goldstone’un raporu, 2008), İsrail 2008’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıları yeni silahları test etmek için düzenli olarak kullanmaktadır. Bu durum mevcut saldırı için de geçerli.

İsviçre, İsrail ile yakın bir savunma iş birliğine sahip. İsrailli silah üreticisi Elbit ile birlikte son teknoloji ürünü, yüksek verimli yeni bir savaş dronu geliştirdi. İsviçre Hava Kuvvetleri tarafından sipariş edilen altı insansız hava aracından ikisi geçtiğimiz nisan ayında teslim edildi. Şu anda Dübendorf’ta test ediliyorlar. Bu insansız hava aracı altı aydır İsrail Hava Kuvvetleri’nde hizmet veriyor.

Bu ülkemiz için bir utanç kaynağıdır. Vergilerimin Filistinli çocukların öldürülmesini finanse etmesini istemiyorum. İsrail ile askeri iş birliği derhal durdurulmalıdır. Bunun yerine İsviçre, BM Güvenlik Konseyi’nin yeni bir üyesi olarak BM Genel Sekreteri António Guterres’in talebinin gerçekleşmesine yardımcı olmalıdır: derhal ateşkes ve Gazze’ye yönelik ölümcül bombardımanın durdurulması.

*Jean Ziegler, sosyolog, BM İnsan Hakları Konseyi Danışma Komitesi Başkan Yardımcısı ve yazardır. Bu yazısı Unia Sendikası Gazetesi olan Work’te 3 Kasım 2023’te yayımlanmıştır.

Çeviri: Emine SARIASLAN

Kaynak: Evrensel