fbpx

Bangladeşli tekstil işçileri sefalet ücretini kabul etmiyor

Paylaş

Asgari ücretin ayda 75 dolarda 208 dolara yükseltilmesini talep ederek ülke genelinde direnişe geçen tekstil işçileri, hükumetin 114 dolarlık (yüzde 56,25) artış talebini kabul etmeyerek direnişe devam kararı aldı. Bangladeş’in başkenti Dakka’da protesto gösterisi düzenleyen göstericilere polisin müdahalesi sonucu bir işçi yaşamını yitirdi.

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te, tekstil işçilerinin düşük ücrete karşı isyanı sürüyor. İşçiler, geçen hafta düzenledikleri protestolar sonrası asgari ücrete yapılan zammın talebin çok altında kalması nedeniyle yine sokağa çıktı. Polisle çıkan çatışmada bir kadın işçi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Polis çarşamba günü yaptığı açıklamada başkent Dakka’nın eteklerindeki Gazipur’da taş atan kalabalığın protestolarını dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını söyledi.

Bir haftadır süren çatışmaların ortasında, hazır giyim işçilerinin öfkesi salı günü hükümetin yüzde 56’lık bir ücret artışı teklif etme kararının ardından yükseldi. İşçiler, sendikaların anında reddettiği zammın yetersiz olduğunda ısrar ediyor.

İşçiler polisin yüzlerce kişilik kalabalığa ateş açtığını ve 8 kişinin vurulduğunu söylerken, iki çocuk annesi 23 yaşındaki Tekstil İşçisi Anjuara Khatun da polis tarafından öldürüldü. Khatun’un eşi Mohammad Jamal, “Polis ateş açtı. Başından vuruldu. Hastaneye giderken bir arabanın içinde öldü” dedi. Bangladeş’teki protestolarda ekim ayından bu yana 3 işçi öldürüldü.

Hükümet, asgari ücretin 1 Aralık’tan itibaren yüzde 56.25 oranında artarak ayda 12 bin 500 taka (114 dolar) olacağını ve bunun son beş yıldaki ilk artış olduğunu söylemişti. Yapılan bu tekliften memnun olmayan işçiler ücretlerin neredeyse üç katına çıkarılmasını talep ediyor. Tekstil işçileri, “Tüm ürünlerin fiyatları ve kira keskin bir şekilde artmışken bu artış yeterli değil. Hayatta kalmak için çalışıyoruz ama temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz” diyor.

Bangladeş’te H&M ve GAP gibi markalara üretim yapan 4 bin fabrikada 4 milyon işçi çalışıyor.

Tekstil sektörü ülkenin bel kemiği

Sektördeki düşük ücretler, H&M ve GAP gibi küresel markalara tedarik sağlayan yaklaşık 4 bin fabrikada çalışan 4 milyon işçi için sefalet koşulları sunuyor. Düşük ücret politikası aynı zamanda Bangladeş’teki hazır giyim endüstrisini küresel pazarda rekabetçi hale getiriyor.

Öte yandan Bangladeş’ten giysi tedarik eden birçok moda markası, işçilerin daha yüksek asgari ücret taleplerini desteklediklerini açıkladı. Aralarında Inditex’in de bulunduğu markalar ortak bir mektupla “ücretlerdeki gelişmeleri destekleme” konusundaki rollerini kabul ettiklerini belirtti.

Hazır giyim sektörü, Bangladeş ekonomisinin temel dayanağı konumunda bulunurken bu sektör Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın neredeyse yüzde 16’sını oluşturuyor. Bangladeş, başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere hazır giyim ürünleri ihracatından yılda yaklaşık 55 milyar dolar kazanıyor. Ülkede yıllık enflasyon ise yüzde 9,93 seviyesinde bulunuyor.