fbpx

Soykırım Karşıtları Derneği ve SYKP’den Dağlık Karabağ / Artsahk paneli

Paylaş

Frankfurt Soykırım Karşıtları Derneği ve SYKP Frankfurt, Haziran Kültürevi Lokalinde Artsakh (Dağlık Karabağ) konulu bir panel düzenledi. Araştırmacı yazar Hovsep Hayreni ve SYKP Avrupa’dan Mahir Sayın’ın konuşmacı olduğu panelde Karabağ’ın tarihi, dünü, bugünü ve yarının yanı sıra Türk Devletinin ve Türkiyeli sosyalistlerin konuya yaklaşımları konuşuldu.

Artsakh uzmanı araştırmacı yazar, Hovsep Hayreni’nin hazırladığı Karabağ’ın tarihi, dünü, bugünü konulu sunumda yaşananların tarihi ve sosyolojik boyutları anlatıldı. Hayreni, Laçin koridorunun Aralık 2022’de Azerbaycan güçlerince bloke edilmesi ardından yaşanan gıda kıtlığı ve Artsakh (Dağlık Karabağ) Ermenilerine dönük göçertme politikalarını anlattı. 19 Eylül 2023’te gerçekleşen Azerbaycan işgali, soykırım ve tehcir konulu dia gösterimi yapıldı.

Sunumunda Azerbaycan ve Türk devletinin Artsakh konusunda medya üzerinden yaptığı çarpıtmalarına yer veren yazar Hovsep Hayreni, tarihin yanlış bilgilerle çarpıtıldığının altını çizdi.

Soykırım zihniyeti devam ediyor

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Temsilcisi Yazar Mahir Sayın ise Türkiye’deki Ermeni düşmanlığının temelleri, sosyalistlere düşen görevler ve çözüm önerileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

Mahir Sayın, 1.5 milyon Ermeni ve diğer soykırıma uğrayan halkların akıbetinin sorgulanması ve cevabının bulunması gerektiğine değindi. Günümüzde Türk devletinin, Kürt halkı ile birlikte diğer halkları da yok sayarak aynı akıbeti yaşatmak istediğine dikkat çekti.

Soru-cevap bölümüyle devam eden paneli son bölümünde, zorla yerinden yurdundan terk ettirilip, Ermenistan’da yeniden hayat kurmaya çalışan Dağlık Karabağ-Artsakh halkıyla nasıl dayanışılabileceği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.