fbpx

İsveç Tesla işçileri grevde

Paylaş

IF Metall, Elon Musk’ın sahibi olduğu Tesla’nın toplu iş sözleşmesine uymak istememesi nedeniyle geçen haftadan beri grevde. İsveçli liman işçileri de eyleme destek vereceklerini açıkladılar.

İsveç Metal İşçileri Sendikası IF Metall, Elon Musk’ın sahibi olduğu ABD’li otomobil üreticisi Tesla’nın toplu iş sözleşmesine uymak istememesi nedeniyle geçen haftadan beri şirketin tesislerinde grevde.

Sendika, web sitesinde yaptığı açıklamada “Tesla’daki üyelerimizin, İsveç’teki diğer benzer şirketlerdeki üyelerimizle aynı düzgün ve güvenli çalışma koşullarına sahip olmasını istiyoruz” dedi. Greve çalışanların tamamının katılmadığı belirtildi.

İsveç’te çalışanların yaklaşık yüzde 90’ı toplu sözleşmeler kapsamında yer alıyor. Bu anlaşmalar, çalışma koşulları ve ücretlerin, sendikalar ve şirketler arasında müzakere edilmesine olanak tanıyor.

IF Metall, İsveç’teki Tesla servis tesislerinde çalışan yaklaşık 120 çalışan için ücret ve sosyal haklar konusunda bir temel oluşturmaya çalışıyor.

LİMAN İŞÇİLERİNDEN DESTEK

Bu arada İsveçli liman işçileri de eyleme destek vereceklerini ve tüm Tesla teslimatlarının boşaltılmasını engelleyeceklerini açıkladılar. Liman işçileri doğrudan Tesla için çalışmıyor, ancak elektrikli araçların ülkeye girebileceği dört büyük limanı kontrol ediyorlar.

Bir sendika yetkilisi, Tesla temsilcilerinin bugün (6 Kasım Pazartesi) sendika ile görüşmeyi kabul ettiklerini söyledi.

ALMANYA’DAKİ FABRİKADA DA SENDİKALAŞMA FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Bu hafta, Alman sendikası IG Metall’in Başkanı Christiane Benner, Tesla’yı Berlin’deki fabrikasında sendikalaşma çabalarını engellememesi konusunda uyardı. Fabrikada alışılmadık derecede yüksek sayıda iş kazası yaşandığı bildiriliyor ve IG Metall, Tesla işçileri arasında sendika kayıtlarının arttığını söylüyor.