fbpx

Basel’de “Cumhuriyetin diğer ‘yüzü’ Konferansı” gerçekleştirilecek

Paylaş

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) 28 Ekim 2023 Cumartesi günü İsviçre’nin Basel şehrinde “Cumhuriyetin diğer ‘yüzü’ Konferansı” düzenleyecek.
Dört oturum şeklinde gerçekleşecek Konferansa Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye’den akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri yer alacak.

Cumhuriyet’i ekonomi politiğinden halklar ve inançlar politikasına, cinsiyet politikasından ideolojik yapısına kadar önemli başlıklarda düzenlenen konferansa ilişkin paylaşılan davet metni şöyle:

Basına ve kamuoyuna;
Cumhuriyetin diğer ‘yüzü’nü konuşmaya davet ediyoruz

Hiçbir yüzleşme ve hesaplaşma yapılmaksızın Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları devam ederken, bu cumhuriyetin sömürdükleri, katlettikleri, yok saydıkları, ötekileştirdikleri olarak, 28 Ekim 2023 Cumartesi günü Basel’de düzenleyeceğimiz konferansta “Cumhuriyetin diğer ‘yüzü’nü” konuşacağız.

SYKP İsviçre ve ATİK olarak birlikte düzenlediğimiz konferansımızı dört oturum şeklinde gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet’i ekonomi politiğinden halklar ve inançlar politikasına, cinsiyet politikasından ideolojik yapısına kadar irdeleyeceğimiz konferansın son oturumunda geleceğin inşasını, nasıl bir düzen tahayyül ettiğimizi konuşacağız.o

Konferansın ilk oturumunda Barış Akademisyeni Melehat Kutun, araştırmacı yazar Volkan Yaraşır ve Erdal Emre Cumhuriyetin ekonomi politiğini, defletin sınıfsal karakterini, kuruluştan günümüze işçi sınıfı hareketlerini ve Kemalist ideolojiyi anlatacaklar.
İkinci oturumda HEDEP Milletvekili Meral Danış Beşdaş, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Eşit Başkanı Nevin Kamilağaoğulları ve gazeteci yazar Hayko Bağdat Cumhuriyetin halklar ve inançlar politikasını konuşacaklar.

Konferansın üçüncü oturumda ise Cumhuriyetin cinsiyet politikası, kadın ve LGBTİ+ların mücadeleleri konuşulacak. Üçüncü oturumun konuşmacıları ise akademisyen Nevra Akdemir ve ATİK’ten Zeynep Çalışkan olacak.

Konferansın son oturumunda SYKP kurucularından olan HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Partizan temsilcisi nasıl bir gelecek hedeflendiğini ve bu hedefe nasıl ulaşılabileceğini konuşacaklar.
Oldukça zengin bir içerik ve alanında önemli katılımcıların olduğu konferans 28 Ekim 2023 Cumartesi günü saat 14:00’da başlayacak.

Konferansın tam programı şöyle:

CUMHURİYETİN DİĞER «YÜZÜ» KONFERANSI
28 Ekim 2023 / Basel – İsviçre > Müllheimerstrasse 98, 4057 Basel – İsviçre
Açılış: Berfin Göçer (SYKP İsviçre Eş Sözcüsü) & Süleyman Gürcan (ATİK Eş Başkanı)

  1. Cumhuriyetin Ekonomiği Politiği ve İdeolojisi (14:00)
    Melehat Kutun (Araştırmacı / Yazar)
    Volkan Yaraşır (Araştırmacı / Yazar)
    Erdal Emre (Araştırmacı / Yazar)
    Moderatör ATİK
  2. Cumhuriyetin halklar ve inançlar politikası (15:30)
    Meral Danış Beştaş (YSP Milletvekili)
    Nevin Kamilağaoğlu (AABK Eşit Başkanı)
    Hayko Bağdat (Gazeteci)
    Moderatör Toros Korkmaz
  3. Cumhuriyetin cinsiyet politikası: (17:00)
    Nevra Akdemir (Akademisyen)
    Zeynep Çalışkan (ATİK)
    Moderatör Fahriye Usta
  4. Geleceğin İnşası (18:30)
    Ertuğrul Kürkçü (HDP Onursal Başkanı)
    Partizan Temsilcisi