fbpx

Avrupa’da 895 bin kişi sokakta yaşıyor

Paylaş

Avrupa Birliği ile İngiltere’de sokaklarda yaşayanların sayısı 2019 yılından bu yana 200 bin artarak 895 bine ulaştı. Verilen rakamların daha yüksek olma ihtimalinin bulunduğu yayınlanan raporda belirtildi.

Sokaklarda yaşayanlara yardım eden dernekleri çatısı altında bulunduran Feantsa ile Fransız Abbe Pierre Vakfı’nın verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri ile İngiltere’deki evsiz sayısında 2019 yılından bu yana neredeyse 200 bin arttı. 

İki insani yardım kuruluşunun ortaklaşa kaleme aldığı raporda, 2023 itibarıyla İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan evsiz sayısının 895 bine ulaştığı belirtildi. 

Kamu oyu ile paylaşılan raporda, AB ve İngiltere’nin temel konut hakkı konusunda sınıfta kaldıkları not düşüldü.

2019 yılından bu yana ilk kez sokaklarda yaşayanların sayısının hesaplandığı belirtilen raporda, verilen rakamın sadece sosyal yardım kuruluşlarının desteğini alan esizler ile ilgili olduğuna vurgu yapıldı. Raporda, belirli bir ikametgahı olmayanların ancak akraba ve arkadaşlarının desteğiyle barınanların bu rakamda yer almadığı kaydedildi.

Temel haklardan biri olan barınma ve konut hakkı için en iyi öğrenci pozisyonunda Finlandiya ile Avusturya gösterilirken, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin ise sorunu çözmede başarısız olduğu not düşüldü. 

İngiltere ile AB’ye üye tüm ülkelerin evsizler sorununu sona erdirmek için acil ulusal stratejiler belirlemesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, Avrupa Komisyonu’na evsizlik ile mücadele için oluşturulan platformların güçlendirilmesi yönünde çağrıda bulunuldu. 

Verilen rakamların daha fazla olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ifade edilen raporda, AB’ye bağlı sadece 13 ülkede güvenilir rakamlar elde edildiğine vurgu yapıldı.