fbpx

Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası kupa töreninde kameralar önünde taciz

Paylaş

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, milli takım oyuncusu Jenni Hermoso’yu sormadan dudağından öptü. Ayrıca basında çıkan haberlere göre, Hermoso’nun konuyla ilgili açıklamasını da Federasyon uydurmuş.

Gaste Avrupa / Luis Rubiales, Dünya Kupası zaferini kutlarken oyuncu Jenni Hermoso’yu sormadan dudağından öpmesinin ardından İspanya Futbol Federasyonu RFEF’teki başkanlık görevini sürdürmek istiyor. Ancak suyu giderek ısınıyor: FIFA, 90 günlüğüne geçici olarak görevden uzaklaştırdığı Rubiales hakkında disiplin soruşturması başlattı. Başbakan Pedro Sánchez’ten sonra, milli takımın tartışmalı antrenörü Jorge Vilda da söz konusu davranışı kamuoyu önünde kınadı. Avrupa basını gelişmeleri irdeliyor.

Jenni Hermoso, İspanyol televizyonu RTVE’ye konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Forvet pozisyonunda görev alan 33 yaşındaki futbolcu, “Evet, bundan hoşlanmadım” diyerek rahatsızlığını dile getirdi.

Rubiales istifa etmeli!

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in “masum bir kutlama öpücüğüydü” ifadesiyle tacizi normalleştirerek özür dileme girişimi ne Hermoso nezdinde ne de kamuoyu nezdinde karşılık bulmadı. Rubiales’le ilişkileri çok iyi olan İspanya Başbakan’ı dahi dün Rubiales’in özrünün ne yeterli ne de uygun olduğunu söyledi. 

Ayrıca Rubiales’in federasyonu kendi amaçları uğruna çalıştırdığına ve taciz ettiği Hermoso’a “acınası özrünü” kabul etmesi için baskı yaptığına ilişikin açık kanıtlar olduğu iddia ediliyor.

Kamuoyundaki genel görüş özrünün ne yeterli ne de uygun olduğu, Rubiales’in istifa etmesi gerektiği yönünde.

Tepkiler yetersiz

Bunun yanı sıra, kadın futbolcular, feministler, kadın örgütleri ve durumu “açık taciz” olarak değerlendiren geniş kamuoyu yapılan saldırı karşısında futbol camiasından gelen tepkileri yetersiz buluyor. Protesto sesleri çoğunlukla kadınlardan yükselirken, spor camiasından az sayıda erkek duruma tepki gösterdi. Bazı futbol takımlarının ısınırken giymek üzere destek mesajlı tişörtler giymesi taktirle karşılansa da futboldaki bu “maçoluğa” karşı ilgisiz kalınması eleştiriliyor.

Spor camiasında tartışma alevlenerek devam ederken yeni bir #metoo dalgasını tetikleyebileceği düşünülüyor.