fbpx

BRICS’ten stratejik genişleme hamlesi

Paylaş

BRICS, Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Arjantin, Mısır ve Etiyopya’yı üyeliğe davet etti. Putin, BRICS’in dünyadaki etkisini genişletme çabalarının süreceğini söyledi.

Güney Afrika’da düzenlenen BRICS zirvesi, birliği genişletmeye yönelik alınan tarihi kararlarla sona erdi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS zirvesinde Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Arjantin, Mısır ve Etiyopya üyeliğe resmen davet edildi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tam üyeliklerin 1 Ocak’tan itibaren başlayacağını duyurdu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “Genişleme, BRICS işbirliği için yeni bir başlangıç noktası olacak, işbirliği mekanizmasına yeni bir zindelik katacak, dünya barışını ve kalkınmayı daha fazla güçlendirecek” diye konuştu.

Putin’den çok kutupluluk vurgusu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin sonuçlarına dair düzenlenen basın toplantısında video konferans yöntemiyle konuşma yaptı.

Putin, BRICS’e katılmasına karar verilen yeni ülkeleri tebrik ederek, “Tüm meslektaşlarıma, BRICS’in dünyadaki etkisini genişletmek için bugün sizlerle birlikte başlattığımız çalışmalara devam edeceğimizin güvencesini vermek istiyorum” diye konuştu.

BRICS nezdinde ortak para birimi kullanılmasının önemli bir konu olduğunu söyleyen Putin, “Hepimiz için önemli konulardan birisi de ortak bir para kullanılması. Bu karmaşık bir konu ancak bu sorunları çözmek için öyle ya da böyle ilerleyeceğiz” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “adil ve ulusal kültür çeşitliliğinin korunması için çok kutuplu bir dünya düzeni oluşturmak istediklerini” vurguladı. Egemenlerin “kârlı” olduğu için eski tek kutuplu dünya düzenini korumaya çalıştığının altını çizen Putin, “Buradaki küresel çoğunluk, her türlü baskı ve manipülasyondan gittikçe daha fazla yoruluyor” dedi. Putin, ortak para birimi gibi BRICS’in dünyadaki etkisinin genişletecek çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

Suudi Arabistan: Stratejik başarı

Ülkesinin üye olarak davet edilmesinden memnuniyetini dile getiren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Riyad’ın BRICS ülkeleriyle yatırım hacminin 2022’de 160 milyar doları aştığını aktardı. Suudi Arabistan’ın BRICS’in en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret eden Bin Ferhan, BRICS ile işbirliğini geliştirmeyi dört gözle beklediklerini ifade etti.

İran: Büyük başarı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, “büyük başarı” olarak nitelediği üyeliğe kabul edilmenin “çok taraflılığı güçlendireceğini” kaydetti.

Birleşik Arap Emirlikleri: Memnuniyetle karşılıyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, kararı memnuniyetle karşıladı. Al Nahyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, BRICS liderlerinin BAE’yi bu önemli gruba dahil etme konusunda verdiği onayı takdir ettiklerini ve birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade etti.