fbpx

Almanya: Ford grevi 50 yaşında

Paylaş

Bundan tam elli yıl önce Türkiye’den Almanya’ya çalışmak üzere gelen “misafir işçiler” ilk kez ayaklandı. Otomobil üreticisi Ford’un Köln’deki fabrikasında 400 kişi ile başlayan grev, İtalyan, Yunan, Yugoslav ve Alman işçilerin de destek vermesiyle bir günde 8 bin katılımcıya yükseldi.

Ford’un Köln’deki fabrikasında Alman sendikacılık tarihine geçen bir grev yapıldı. Öğle vardiyasından hemen önce, birkaç işçinin yürüyüşü ile başlayan protesto, ilerleyen saatlerde grev ve işgale dönüştü.

Gece vardiyasında çalışan 400 Türkiyeli “misafir işçi”nin önayak olduğu greve bir günde 8 bin işçi daha katıldı. Sadece Türkiyeli Ford isçileri değil, İtalyan, Yunan, Yugoslav ve Alman işcilerin bir kısmı da greve destek verdi. Türkiye’ye arabayla giden işçiler daha fazla tatil, daha az çalışma saati ve Alman meslektaşları ile eşit ücret talep ediyorlardı.

Yaklaşık bir hafta süren grevi Alman Metal İş Sendikası da Türk Konsolosluğu da destek vermedi. İşçiler talep ettikleri her şeyi alamadılar ama Alman toplumunda görünür oldular ve kendilerini artık Almanya’da hissetmeye başladılar.

Bu grev sadece bir emekçi hareketi olarak tarihe geçmekle kalmadı; aynı zamanda on yıllardır Alman meslektaşları ile eşit muamele görmeyen işçiler Almanya’da kalıcı olduklarını anlamaya başladılar. Ford’un işçi temsilcilerinden Mustafa Çözmez podcast COSMO TÜRKÇE’de grevin bugüne etkisini anlattı. Mikrofonda Aydın Işık ve Serap Doğan var.