fbpx

İsviçre, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’da verdiği pasaportları tanımayı reddediyor

Paylaş

İsviçre Federal Konseyi, AB’nin Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları ile Abhazya ve Güney Osetya’da Rusya tarafından verilen pasaportları tanımama kararına katılan yeni bir yasayı kabul etti. İsviçre bu bölgelerden yapılacak başvurulara Schengen vizesi vermeyecek ve bu belgelerle seyahat etmek isteyenleri Schengen bölgesine sokmayacak.

Bu karar Abhazya ve Güney Osetya vatandaşları için Rusya tarafından 26 Ağustos 2008’den sonra düzenlenen belgeler için geçerlidir.

Yasak, hem umuma mahsus hem de diplomatik pasaportlar ile vatansız oturma izinleri ve denizci kimlik kartları için geçerli.

Avrupa Konseyi, Ekim 2022’de buna karşılık gelen bir karar aldı. Girişim, Avrupa Parlamentosu tarafından desteklendi.

Avrupa Konseyi’ne göre bu, Rusya’nın Ukrayna’nın bir bölümünü işgaline ve 2008’de Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınmasına bir yanıt niteliğinde.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri, herkesin Ukrayna’da devam eden çatışmadan kaçma ve insani yardım almak için AB’ye girme hakkı olduğunu kaydetti. Buna göre, Avrupa Komisyonu, işgal altındaki topraklar listesine yeni bölgeler ekleme veya yetki devriyle uygun kanunlarla bu bölgeleri çıkarma hakkına sahip olacak.

Kaynak: Jam News