fbpx

Prag’da Atatürk heykeline Ermeni Soykırımı engeli

Paylaş

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da Türkiye Büyükelçiliği’nin Atatürk heykeli dikmesi talebi reddedildi. Prag,altıncı bölgesi sözcüsü Lacina, redde ilişkin Ermeni Soykırımı göndermesi yaptı

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da Türkiye Büyükelçiliği’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebi Ermeni Soykırımı gerekçesiyle reddedildi.

Prag altıncı bölgesi sözcüsü, Çek medyasına yaptığı açıklamada belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini, bölge yetkilileri ve Çek Dışişleri Bakanlığı’yla görüşmelerin ardından, talebi reddetmeye kararı verdiklerini söyledi.

Büyükelçilik, Atatürk heykelini büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska (Ankara) Caddesi’nde bulunan küçük bir parka koymak istemişti. Prag 6’ncı bölgesinin kültürden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Jan Lacina, Mladá Fronta Dnes gazetesinin internet sitesine yaptığı açıklamada, kararı alırken birden fazla kriteri göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Birinci neden olarak heykelin sanatsal kalitesinin ve heykelin yerleştirileceği Ankara Caddesi’ndeki konumunun önemli olduğunu belirten Lacina, Ermeni Soykırımı’na da gönderme yaptı. Jan Lacina “Modern, laik Türk devletinin kurucusuna gereken saygıyı koruyoruz ama Prag 6. bölgesinde heykeli yerleştirmeyeceğimize karar verdik” dedi.

Disney diziyi kaldırdı

Daha önce de Disney Plus’ta yayınlanması beklenilen ‘Atatürk’ dizisi Ermeni lobisnin baskıları sonucu platformdan kaldırılmıştı. Her ne kadar Disney konuya ilişkin Ermeni Soykırımı nedenini değil de ‘maddi sorunları’ öne sürse de kamuoyu konuyu soykırım üstünden tartıştı. Avrupa’daki Ermeni örgütleri ise bunu Ermeni Soykırımı etkisi olarak duyurdu.

Kaynak: Yeni Yaşam