fbpx

İstanbul Ağaç A.Ş. işçileri: Hakkımız olanı almaya geldik!

Paylaş

Maaşlarında yeterli iyileştirmeyi alamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, sendikaları DİSK öncülüğünde Saraçhane önünde eylemde. Yüzlerce işçi, İBB’den eşit ücret talep ettiklerini belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında DİSK’e bağlı BTOSEN öncülünde gerçekleşen Saraçhane Direnişi’nin ardından, İBB ve Ağaç A.Ş. yöneticileri ücretlerin iyileştirileceğini, Ağaç A.Ş. bünyesinde farklı ücretlerle çalışan işçiler arasında eşitlik sağlanacağını ve toplu sözleşme masasının kurulacağı belirtmişti.

Bu durumun ardından sözler tutulmadı. Ağaç A.Ş. işçileri, BTOSEN öncülüğünde bir kez daha Saraçhane önünde bir araya geldi. Ağaç A.Ş. işçileri, işveren ile sarı sendikaların anlaşarak sendikal yetki süreçlerini yargıya havale etmesine, bitirilmeyen yargı süreçlerinin arkasına saklanarak yıllar boyunca işçileri asgari ücret sarmalına mahkûm etmesine karşı tekrar direnişe başladı.

Açıklama, BTOSEN Örgütlenme Uzmanı Erkan Urel tarafından okundu. 

İBB çalışanlarının ötekileştirildiğini vurgulayan Urel, “Biz, Ağaç A.Ş işçilerinin haklı talepleri karşılanmadığı gibi ne Ağaç A.Ş. ne de İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimince, hak kayıplarımız görüşülmek bile istenmemektedir. 

Ağaç A.Ş. işçileri olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının itilip kakılanı, üvey evladı, ötekisi olmak istemiyoruz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı diğer işçi kardeşlerimizle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Çünkü aynı ülkede, aynı ekonomik koşullar altında yaşıyoruz. 

Ağaç A.Ş. işçilerine karşı ayrımcılığa artık YETER, diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Nefes alamıyoruz”

Urel, işçilerle birlikte artık bu baskıya ‘yeter’ demek için Saraçhane’de bir araya geldiğini ifade ederek, “Bir simitin 10 Türk Lirası olduğu İstanbul’da, Ağaç A.Ş. işçileri olarak, aileleriyle, çocuklarıyla, ev kirasıyla, okul masrafıyla…  günlük 380 Lira ile geçinmeye çalışırken yoksul ve yoksun bırakılmanın ağır yükü altında, ölümlerden ölüm beğenerek tek tek yitip gitmeye hep birlikte artık YETER demek için SARAÇHANE’ye geldik.

Eylül’de çocuklarımızı okullarına gönderebilmek için; çocuklarımız, öğrenci kardeşlerimiz aldığımız düşük ücretler yüzünden yetersiz beslenme nedeniyle bu eğitim-öğretim yılında da öğrenme güçlüğü çekmesinler diye bugün SARAÇHANE’deyiz.

SARAÇHANE’de, hakkımızı istememize engel olmak için her birimizi tek tek tehdit edenlere, baskı yapanlara, hep birlikte artık YETER diyeceğiz.

Sesimizi duymayanların kulaklarına artık YETER diye haykırmak için SARAÇHANE’deyiz.” dedi.

“Artık beklemeye tahammülümüz kalmadı…”

İşçileri asgari ücret sarmalına mahkûm etmelerine tahammülü kalmadığını belirten Urel, basın açıklamasına şöyle devam etti:

Ağaç A.Ş. işçileri, işveren ile sarı sendikaların anlaşarak sendikal yetki süreçlerini yargıya havale etmesine, sonra da danışıklı dövüşlü bitirilmeyen yargı süreçlerinin arkasına saklanarak yıllar boyunca işçileri asgari ücret sarmalına mahkûm etmelerine TAHAMMÜLÜ KALMADIĞI için SARAÇHANE’deyiz.  

Ağaç A.Ş. işçileri; en temel sorunların ve haksızlıkların dahi bir türlü çözülmemesine, kızgın güneş altında kimi zaman su bile verilmeden çalıştırılmaya, İBB tesislerindeki tuvaletleri bile kullanmalarının sağlanmamasına, liyakatin değil yalakalığın ödüllendirilmesine, sorunların konuşulmasının bile birilerinin keyfine göre mümkün olmasına, sorun çıkmadan bunu çözme becerisini gösteremeyen yöneticilere TAHAMMÜLÜ KALMADIĞI için SARAÇHANE’ye geldi.

Ağaç A.Ş. bünyesinde üyesi bulunan tüm sendikalara çağrımızdır.

Ağaç A.Ş. işçisinin artık beklemeye sabrı kalmadı… 

Bugüne kadar yaşanan bütün sorunları… birkaç haftalığına bir kenara koyalım.

Gelin birlik olalım, birlikte kazanalım…

Hangi sendikanın üyesi olduğuna bakmaksızın, bütün Ağaç A.Ş. işçileri, isterlerse kendi sendikalarının ismi altında, ortak iyiliğimiz için bir araya gelelim, sonuç alana kadar birlikte nöbet tutalım. Çünkü hepimizin sorunları ortak, çözümlerimizi de ortaklaşarak yaratalım. 

Kazanan Ağaç A.Ş. işçileri olsun…

Ağaç A.Ş. işçileri olarak, bu Pazartesi sabahı hep beraber buraya geldik. 

Sadece haklılığımızdan aldığımız gücümüze güveniyoruz…

Taleplerimiz karşılanana kadar SARAÇHANE’den gitmiyoruz…

Kaynak: Siyasi Haber – Devrim Orhan Koç