fbpx

Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusu bir yılda yüzde 203 arttı

Paylaş

Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusunda bulunanların oranı geçen yıla göre yüzde 203 arttı. Başvuruların kabul oranı ise yüzde 28’den yüzde 15’e düştü.

Almanya Federal Göç ve Sığınma Dairesi (BAMF) tarafından yapılan açıklamaya göre 2023’ün Temmuz ayında toplam 23 bin 674 kişi Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulundu. Yıl başından temmuz sonuna kadar iltica başvurusu yapanların sayısı ise 175 bin 272 kişi olarak açıklandı. Bu sayı, bir önceki aya göre yüzde 79 artışa denk düşüyor. Başvuruların yıl sonuna kadar artarak devam etmesi bekleniyor.

ARTIŞ ORANI EN ÇOK TÜRKİYE’DEN GELENLERDE YÜKSELDİ

Bu yılın ilk yedi ayında iltica başvurusunda bulunanlar arasında Suriye vatandaşları birinci (51 bin 692), Afganistan vatandaşları ikinci (31 bin 334) ve Türkiye vatandaşları üçüncü (23 bin 82) sırada yer aldı.

Bir önceki yılın aynı döneminde göre artış oranı ise yüzde 203 ile en fazla Türkiye’den gelenlerde oldu. Artış Suriyelilerde yüzde 80, Afganistanlılarda yüzde 84 olarak tespit edildi.

KABUL ORANI YÜZDE 28’DEN YÜZDE 15’E DÜŞTÜ

Afganistan’da Taliban’ın yeniden iktidara gelmesi, Suriye’de savaşın ve istikrarsızlığın devam etmesi iltica başvurularındaki artışın başlıca nedeni olurken, Türkiye’den başvurularda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi, siyasi baskılar ve ekonomik sorunlar ilticanın temel gerekçeleri olarak görülüyor.

Öte yandan BAMF tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den gelenlerin iltica başvurularında kabul oranı yüzde 15 olarak saptandı. Bu oran geçen yıl yüzde 28 idi. 

Kaynak: Evrensel