fbpx

İsviçre’de enflasyon 1.7’den 1,6’ya geriledi

Paylaş

Federal İstatistik Dairesi’nin (BFS) bugün yaptığı açıklamaya göre, yıllık enflasyon %1,7’den %1,6’ya geriledi. Ancak ithal mal fiyatları kademeli olarak (-%0,6) azalırken, yerli mallar Temmuz ayında, bir önceki yıla göre %2,3 daha pahalı oldu.

Ülkedeki enflasyon, yüksek hammadde fiyatları ve arz darboğazları nedeniyle %3,4’e kadar yükselmişti. Özellikle de Almanya’da elektrik fiyatlarının yükseliş göstermesi yıllık enflasyon artışında önemli bir etken olmuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile birlikte enerji fiyatları önemli bir şekilde yükselmişti. Veriler bu etkinin yavaş yavaş kaybolduğunu ortaya koyuyor. Enflasyon Mart 2023’ten bu yana önemli ölçüde düşüş göstermeye başladı.

İsviçre’deki mevcut enflasyon değerleri, enflasyon oranını %5,3 olan Euro bölgesinin oldukça altında. Ekonomistler, diğer ülkelerin aksine, İsviçre’de şimdilik bir enflasyon sorunu olmadığını ifade ediyorlar.

Ekonomistlere göre İsviçre’de yaşayanlar,yüksek faiz oranı nedeni ile sonbahardan itibaren daha yüksek kira ödemek zorunda kalacaklar.

Tahminler, ülkedeki enflasyonun Ağustos ayında %1,5’e ulaşması yönünde. Ancak Kasım ayından itibaren, elektrik fiyatlarındaki artışlar nedeni ile %2’nin üzerine çıkabilir.

Uzmanlar, İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) Eylül ayında faiz oranlarını sıkılaştırmaya devam edeceğini de varsayıyorlar.

Kaynak: Haber Podium