fbpx

ABD-Çin gerilimi Pasifik’in militarizasyonunu hızlandırıyor

Paylaş

ABD-Çin geriliminin Pasifik’teki yoğunlaşması bölgedeki ülkelerin de daha fazla militarizasyonuyla artıyor. Bölgedeki ABD müttefiki Yeni Zelanda yönetimi savunma kapasitesini geliştirmeyi planladıklarını açıkladı. Savunma Bakanı Andrew Little gerekçe olarak, Çin’in Pasifik’teki “askeri yığınağının” gerilimi artırmasını gösterdi.

Little, yayımladığı raporda, ülkesinin yeni savunma politikasına ilişkin detayları paylaştı.

Mevcut savunma harcamalarının ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 1’ine denk geldiğini ve bu oranın yüzde 2’ye kadar yükselmese bile artması gerektiğini savunan Little, yıpranan donanma fırkateynleri ve devriye gemilerinin değiştirilmesinin öncelikleri olduğunu kaydetti.

Raporda Pasifik’te artan gerilimlerden, askeri gücünü mevcut uluslararası kural ve normlara “Meydan okuyacak şekilde” kullanması nedeniyle Çin sorumlu tutuldu. “Çin’in askeri gücünü yakın bölgesinin ötesine giderek daha fazla yansıttığı” ifade edildi.

Pasifik’te savaşa yakın olduklarını düşünmediğini söyleyen Little, “Bence Pasifik’te artan bir gerilim var. Bu durum Pasifik’te bulunan ve bölgeden çıkarı olan tüm ülkelere sorumluluk yüklüyor” dedi.