fbpx

Fransa İşçileri Komünist Partisi (PCOF): Nijer’de emperyalist müdahaleye hayır!

Paylaş

Darbe gerekçesiyle Nijer’e yönelik destekli uluslararası askeri müdahale tehdidi sürüyor. PCOF, Macron yönetiminin de planın parçası olduğuna dikkat çekerek “Emperyalist müdahaleye hayır” dedi.

Batı karşıtı karakteriyle dikkat çeken darbe gerekçesiyle Nijer’e yönelik uluslararası askeri müdahale tehdidi sürüyor. Tehdidin başını ABD, Fransa ve genel olarak Batı emperyalizminin bölgesel ortağı konumundaki ECOWAS (Batı Afrika ülkeleri Ekonomik Topluluğu) çekerken Fransa yönetiminin eski sömürgelerinin bulunduğu bölgedeki devam eden ekonomik ve askeri etkisi de biliniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Fransa İşçi Komünist Partisi (PCOF), Fransa askerlerinin bölgeden çekilmesini talep ederken “Nijer’e emperyalist müdahaleye hayır!” dedi. Açıklamada, halkların ne Batılı emperyalistlerin ne de Rus emperyalizmin faaliyetinden çıkarı olmadığı vurgusu yapıldı.

Nijer’de askeri darbeyle Cumhurbaşkanı Bazum’un devrildiği, ordunun anayasayı askıya aldığı ve sınırları kapatarak cunta yönetimi kurduğu belirtilen açıklamada, muhalefetin darbeyi destekler göründüğüne ancak halkın büyük bir kısmının hâlâ yaşananları gözlemleyerek beklediğine dikkat çekildi.

“HALK, ZENGİNLİK İÇİNDE SEFALET ÇEKİYOR”

Açıklamada, “Halkın sabrı tükenmiş durumda: Halk, on yıllardır uranyum madenciliği yapan Orano (eski adıyla Areva) gibi çok uluslu şirketler tarafından talan edilen, her türlü maden açısından zengin bir ülkedeki sefalete dayanamıyor. Fransız birliklerinin Mali ve Burkina Faso’dan ayrılmak zorunda kalmasının ardından Nijer’e çekilen Barkhane Operasyonundaki Fransız askeri birliklerinin varlığına halk artık tahammül edemiyor” denildi.

Fransız üslerinin ve 1500 askerinin, ayrıca insansız hava araçlarıyla ABD özel birliklerinin ve Alman, İtalyan eğitmenlerin varlığına rağmen cihatçı grupların varlığı ve ihlallerinin ciddiyeti koruduğu belirtilen açıklamada, “Bu nedenle protestoların önemli sloganlarından biri ise ‘Fransız ordusu dışarı, Barkhane dışarı’” ifadelerine yer verildi.

Fransız emperyalizmi ve AB’deki müttefiklerinin, AB’nin bölgedeki ayrıcalıklı ortağı Nijer’in aralarına mesafe koymasını kabul edemediğine işaret edilen açıklamada, “Devrik devlet başkanının görevine iadesini ve cunta üzerinde baskı kurmak amacıyla denize kıyısı olmayan bu ülkeye ekonomik, mali ve ticari abluka organize etmeyi istiyorlar. Ancak bu ablukanın ilk ve asıl mağdurları hem şehirlerde hem de kırsal kesimde yaşayan halktır” ifadeleri kullanıldı.

“EMPERYALİSTLER ECAWOS’I KULLANIYOR”

“Macron, Fransa’ya ve çıkarlarına karşı herhangi bir saldırıya tahammül etmeyeceğini, derhal ve tavizsiz bir şekilde karşılık vereceğini ilan etti. Ancak doğrudan askeri müdahalenin Nijer’de halkın tepkisine yol açacağını, Fransız emperyalizminin bölgedeki diğer ülkelerdeki varlığına karşı muhalefeti büyüteceğini ve Fransa’nın kendi içinde de muhalefetin tepkisiyle karşılaşma riski olduğunu biliyor” denilen PCOF açıklamasında, şöyle devam edildi:

“Bu nedenle ECOWAS (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını, en azından Fransız emperyalizminin müttefiki olmaya devam edenleri, sadece Nijer’de kiriminal ablukayı örgütlemek için değil, bir o kadar ortak askeri bir müdahaleyi organize etmek üzere harekete geçirdi.”

“HALKLARIN HİÇBİR EMPERYALİST GÜÇTEN ÇIKARI YOKTUR”

Açıklama şöyle devam etti:

“Aynı Mali ve Burkina Faso’da olduğu gibi, Nijer’deki gösterilerde Rus bayrakları dalgalandırıldı. Bu, Fransız ve Sahel’de varlık gösteren AB ülkeleri (Almanya, İtalya) liderleri nezdinde, göstericilerin Rusya tarafından araçsallaştırıldığının bir kanıtı olarak gösteriliyor. Rusya’nın, diğer Afrika ülkelerinde yaptığı gibi, Nijer’in zenginliklerini kontrol altına almak ve Fransız emperyalizminin etki alanını azaltmak için yaşadığı zorluklardan faydalanmaya çalıştığı açıktır. Bu, emperyalist güçlerin özellikle Afrika’da yürüttüğü emperyalist yeniden paylaşım savaşının somut bir tezahürüdür. Halkların bu emperyalist güçlerden birinin ya da diğerinin yanında yer alarak kazanacakları hiçbir şey yoktur ve bizim için ise, Fransız emperyalizminin teşhiri ve askerlerinin geri çekilmesinin talep edilmesi anlamına gelmektedir. Nijer halkını tehdit eden kriminal ablukaya hayır! Fransız askeri birlikleri Nijer’den çekilsin! Nijer’de emperyalist müdahaleye hayır!”

Kaynak: Evrensel