fbpx

Fransa, 700’den fazla protestocuya hapis cezası verdi

Paylaş

Fransa Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamalara göre 742 kişi Fransa’daki protestolarda gerçekleştirdikleri eylemler sebebi ile hapis cezasına maruz kaldı.

Fransa’daki şiddetli protestolar nedeniyle gözaltına alınan 700’den fazla kişiye hapis cezası verildi.

Protestolar 17 yaşındaki Kuzey Afrika kökenli Nahel Merzouk’un polis tarafından trafik çevirmesinde vurulması ile başladı. Polis şiddeti ve ırkçılık şikayetleri ile sokağa dökülen insanlardan 600’ü şimdiden cezaevine gönderildi.

Rfi’nin haberine göre protestolarda gözaltına alınan 3 bin 700 kişinin yaş ortalaması 17 olarak belirlendi. Reşit olmayan protestocular ayrı bir şekilde çocuk mahkemelerinde yargılanıyor.

Hapis cezası verilenlerin sayısı, 2005 kasım ayında gerçekleşen protestolar dolayısı ile hapis cezası alanlardan fazla oldu. 2005’teki protestolar polisten kaçan iki gencin ölümüne karşı başlamıştı.

Bir kutu içecek çalmanın cezası 9 ay hapis

Marsilya’da çalışan avukat Camille Bal, France Info radyosuna verdiği demeçte yargı sisteminin “güçlü bir mesaj” vermek istediğini anladığını, ancak verilen cezaların “daha önce sicil kaydı olmayanlara bile aşırı derecede ölçüsüz” olduğunu aktardı.

Bal’ın müvekkillerinden 30 yaşındaki bir erkek, yağmalanan marketten bir kutu içecek çaldığı için dokuz ay hapse mahkûm edildi.

“Sistematik ve sıkı bir karşılık vermek aşırı derecede önemliydi”

Fransa’nın Adalet bakanı Eric Dupond-Moretti RTL radyosuna yaptığı açıklamada “Ulusal düzeni yeniden oturtmak elzemdi” dedi ve şöyle ekledi, “Sistematik ve sıkı bir karşılık vermek aşırı derecede önemliydi.”

Beş gece süren protestolar özel timler dahil 45 bin 000 güvenlik gücünün ve zırhlı araçların kullanımı ile bastırılmıştı.

Kaynak: Siyasi Haber