fbpx

İngiltere Türkiye’den gelen sığınmacıları sınır dışı etmek istiyor

Paylaş

Sığınmacılara dair “ahlak ve insanlık dışı” kararlar alan İngiltere, Türkiye’den gelenleri hızla sınır dışı etmek için Arnavutluk ile yaptığına benzer bir anlaşmayı Ankara ile de imzalama arayışında.

Telegraph Gazetesi, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın, Türkiye’den gelen sığınmacıları sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Ankara ile Arnavutluk tarzı bir anlaşma arayışında olduğunu yazdı.

Gazetenin haberine göre, yılbaşından bu yana Türkiye’den binden fazla sığınmacı, Manş Denizi üzerinden teknelerle İngiltere’ye ulaştı. Bu sayının önceki yıllara göre artışa işaret ettiği kaydedildi.

Haberde, İçişleri Bakanı Braverman ve Göç Bakanı Robert Jenrick’in, Arnavutluk ile yapılan tarzda bir anlaşmanın Türkiye ile de yapılması olasılığını değerlendirdiği belirtildi.

Jenrick’in bu ay içinde, sığınmacıların geri alımını kolaylaştıracak olası bir anlaşmayı görüşmek için İstanbul’a uçmasının beklendiği belirtildi.

“TÜRKİYE ENDİŞE KAYNAĞI, DAHA KOLAY SINIR DIŞI EDEBİLMEMİZ GEREKİYOR”

Gazeteye konuşan Braverman’a yakın bir kaynak, “İçişleri Bakanı, özellikle bu yıl çok sayıda yasa dışı giriş yapılan ülkelerle geri dönüş anlaşmalarımızı nasıl geliştirebileceğimizi araştırıyor. Türkiye gerçek bir endişe kaynağı çünkü sayılarda büyük bir artış var ve göçmenleri daha kolay sınır dışı edebilmemiz gerekiyor” dedi.

ARNAVUTLUK İLE YAPILAN ANLAŞMA

Geçen sene çoğunluğu Fransa üzerinden olmak üzere 45 binden fazla kişi Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye ulaşmış ancak çok sayıda kişi de bu yolculuk sırasında yaşamını yitirmişti. Bu kişilerin yaklaşık üçte birini Arnavutluk vatandaşları oluşturuyordu.

Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti yönetimi ise sığınmacıların geldiği “tekneleri durdurma” sözü vermişti.

BBC’nin haberine göre Arnavutluk ile yapılan anlaşma uyarınca İngiltere, ülkeye vizesiz girenleri hızla geri göndermenin yanı sıra İngiliz Sınır Gücü görevlilerini Tiran Havaalanı’nda göçe karşı konuşlandırabiliyor.

İNGİLTERE’NİN “İNSANLIK DIŞI” SIĞINMACI PLANLARI

Hükümet, geçen yıl Ruanda ile imzaladığı anlaşma uyarınca, kendi kıyılarına gelen on binlerce sığınmacıyı 6 bin 400 kilometre uzaklıktaki Doğu Afrika ülkesine göndermek istemişti.

Karara dair açılan davayı temyize götüren insan hakları dernekleri, hükümetin planını “ahlak dışı ve insanlık dışı” olarak nitelemişti.

Temyiz Mahkemesi, ülkeye gelen sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi planının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Alınan karar üzerine bu plan şimdilik rafa kaldırıldı.