fbpx

Eşcinsel evliliği onaylayan ikinci Doğu Avrupa ülkesi Estonya oldu

Paylaş

Estonya parlamentosu eşcinsel evliliğe izin evren yasa değişikliklerini kabul etti. Kararla birlikte Slovenya eşcinsel evliliğe izin evren 35’inci ülke ve ikinci Doğu Avrupa ülkesi oldu.

Estonya parlamentosu eşcinsel evliliğe izin veren yasayı onayladı. 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek yasanın onaylanması sonucu Estonya eşcinsel evliliği onaylayan 35’inci ülke oldu. Estonya ayrıca kararla birlikte Slovenya’nın ardından eşcinsel evliliğe izin veren ikinci Doğu Avrupa ülkesi oldu. Yasanın 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Parlamentoda yapılan oylamada Aile Hukuku Yasası’nda yapılan değişiklik teklifi 34 ret oyuna karşı 55 kabul oyuyla yasalaştı. Yasanın önerdiği değişiklikle cinsiyete bakılmaksızın reşit olan herhangi iki kişi artık evlenebilecek, yasada geçen “erkek ve kadın” ifadeleri de kaldırıldı.

Yasada yapılan 85 adet değişiklikte “Kayıtlı Birliktelik Yasası” için mevzuat da düzenlendi. Evliliğin yanı sıra, Estonya vatandaşları kayıtlı bir birlikteliğe girme hakkından yararlanmaya devam edecekler. Böyle bir ortaklık, kayıtlı eşlerin, eşleriyle ilgili kararlarda söz sahibi olma ve gerektiğinde destek ve yardım alma hakkını garanti ediyor. Kayıtlı birlikteliğe giren çiftler de isterlerse statülerini basitleştirilmiş bir prosedürle evliliğe çevirebilecekler. Estonya, Kayıtlı Birliktelik Yasasını 2014 yılında kabul etmişti ancak, uygulama hükümleri veya tam olarak uygulanması için gerekli olan diğer değişiklikler yıllarca rafa kaldırılmıştı.

Estonya Başbakanı: Ülkemle gurur duyuyorum

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, sosyal medya hesabından evlilik eşitliğinin yasalaştığını duyurdu. Kallas paylaşımında “Ülkemle gurur duyuyorum. Herkesin haklarına saygı duyulan ve insanların özgürce sevebildiği bir toplum inşa ediyoruz” dedi.

Kaynak: Artı Gerçek