fbpx

AİHM’den “Kürdistan” kararı: “Osman Baydemir’in ifade özgürlüğü ihlal edildi”

Paylaş

AİHM, TBMM’de “Kürdistan” dediği için disiplin cezası verilen Osman Baydemir’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Baydemir’e tazminat ödenecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), TBMM’de “Kürdistan” dediği için disiplin cezasına maruz kalan Osman Baydemir’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre siyasetçi Osman Baydemir’in AİHM’ye yaptığı başvuruda bugün karar çıktı. AİHM, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

Baydemir’e, 9 bin 750 avrosu manevi tazminat olmak üzere toplam 16 bin 957 avro ödenecek.

NE OLMUŞTU?

Osman Baydemir, 2017 yılında, HDP Urfa Milletvekili olduğu dönemde, Mecliste yaptığı konuşmada “Kürt halkının evladı, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak” ifadelerini kullanmıştı. Baydemir’e bu ifadeleri gerekçe gösterilerek iki parlamento oturumuna katılmama ve maaşının 3’te 2’sinin kesilmesi şeklinde disiplin cezası verilmişti.

Baydemir, “yasama faaliyeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurmuştu. AYM ise yetkisizlik kararı vermişti. AYM Başkanı Zühtü Arslan ile üyeler Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez ve Kenan Yaşar, Baydemir’in sözlerini ifade özgürlüğü olarak değerlendirerek karşı oy kullanmıştı. Bunun üzerine Baydemir, AİHM’e başvurmuştu. 

Kaynak: Evrensel