fbpx

İlerici Enternasyonal: HDP / Yeşil Sol Parti’nin üstünden ellerinizi çekin

Paylaş

İlerici Enternasyonal, başta Diyarbakır olmak üzere pek çok kentte HDP’lilere yönelik eş zamanlı gözaltılara karşı uluslararası dayanışma çağrısı yaptı. “Türkiye’de demokrasiyi savunmak için ayağa kalkın” sloganıyla imza kampanyası açtı.

Başta Diyarbakır olmak üzere 21 kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu 100’ü aşkın kişinin gözaltına alınmasına karşı İlerici Enternasyonal uluslararası dayanışma çağrısı yaptı ve imza kampanyası başlattı. 

(İmza kampanyasına şu linkten katılabilirsiniz: https://act.progressive.international/pio-turkey/)

İlerici Enternasyonal “HDP’nin üstünden ellerinizi çekin” sloganıyla başlattığı kampanyada Erdoğan’ı “110’u aşkın avukat, gazeteci ve parti yöneticisini gözaltına alarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve bayrağı altında seçimlere katıldığı Yeşil Sol Parti ve Türkiye’nin diğer ilerici güçlerine yönelik çökertme harekâtını tırmandırmak[la]” suçladı. 

İlerici Enternasyonal kurumsal internet sayfasında “Türkiye’de demokrasiyi savunmak için hemen ayağa kalkın” sloganıyla “Türkiye’nin ilerici güçlerini 14 Mayıs seçimleri öncesi ve sırasında savunmak için kitlesel bir uluslararası seferberlik” çağrısında bulundu ve Türkiye’de demokrasiyi savunmak için derhal bir imza kampanyası başlattı.  

İlerici Enternasyonal 

Küresel ölçekte ilerici, sol, sosyalist kurumlar, bireyler ve inisiyatiflerin dünya sağının, otoriter milliyetçiliğin saldırıları ve küresel iklim krizinin başıca kaynağı olan felaket kapitalizmi karşısında eşgüdüm içinde mücadeleye sevk etme hedefiyle 11 Mayıs 2020’de resmen kurulan Enternasyonal’in danışma kurulunda Noam Chomsky, Vijay Prashad, Gustavo Petro, Yanis Varufakis, Jeremy Corbyn gibi, düşünür ve siyasetçilerin yanı sıra, kadın, işçi ve çiftçi kuruluşları ve siyasi partiler de yer alıyor. Enternasyonal’in Danışma Kurulu üyeleri arasında Türkiye’den HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve yazar Ece Temelkuran üye kuruluşlar arasında Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi de var. 

Dış basında yaygın olarak kapsandı

HDP ve Yeşil Sol Parti’ye yönelik olarak başlatılan ve çoğunlukla Kürt siyasetçi ve aydınları hedef alan operasyonla ilgili olarak geçtikleri haberlerde Reuters, Deutsche Welle gibi haber ajansları operasyonun seçimlerin hemen öncesinde ve iktidar mücadelesinde kilit öneme sahip olan Kürt siyasi hareketiyle bağlantılı kişi ve kurumları hedef almasına dikkat çektiler. 

Uluslararası insan hakları kuruluşu İnsan Hakları Gözlem ve Sınır Tanımayan Gazeteciler  kuruluşları da hukukçu, insan hakları savunucusu, haberci ve medya özgürlüğü savunucularına yönelik gözaltıları kınadılar. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü “2023 seçimleri yaklaşırken, Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘hiper-başkanlığı'” başlığıyla yaptığı açıklamada iktidarın dikkatleri ülkenin ekonomik ve demokratik gerilemesinden başka yöne çekmek için gazetecilere yönelik saldırılarını artırdı[ğını]” belirtti. 

Arka plan 

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 21 kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) sahibi Ferhat Çelik ve ajansın editörlerinden Abdurrahman Gök, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn gazetesi imtiyaz sahibi Kadri Esen’in de aralarında olduğu kişilerin evine bu sabah baskın düzenlendi. Evlerde arama yapan polis, gazetecilere ait kitap ve bilgisayarlara el koydu.

Gözaltına alınan bazı isimler şöyle: Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök, MA muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, JINNEWS Muhabiri Beritan Canözer, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, Mehmet Yalçın, Mikail Barut, Salih Keleş ile Remzi Akkaya, Mehmet Öner, Halise Dakalı, Resul Temur, Pirozhan Karali, Muhittin Muğuç, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Fırat Taşkın, Zozan Acar, Büşra Eylül Özgültekin, Burhan Arta, Jiyan Sametoğlu, Metin Özbadem, Gurbet Özbey Öner, Adile Salman, Şerzan Yelboğa, Süleyman Şahin, Gülistan Ataş, Fırat Yıldız, Serhat Hezer, Kenan Anğay, Şirin Şen, Bahar Oktay, Berdan Acun, Havva Bildik, Halil Delen, Habat Mimkara, Devrim Demir, Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Köçer Yıldırım, Şahperi Alphan, Sezen Mercan, Maria Öztopuz, Suat Mustafa Şenci, Veysel Moray, Hüsamettin Kılıç, Şehmus Karadağ, Semira Akkor, Faris Türk, Tarık Zafer Yazgan, Nurettin Bakan, Nasip Gültekin, Eşref Yaşa, Alattin Zuğurli, Haydullah Zuğurli, Doğan Hatun, Rıfat Roni, Gani Alkan, Sezgin Bayram, Sena Özbey, Şahperi Alphan Bayhan, Sadettin İnal, Kibar Suvari, Velat Ersin, Kevve Çelik ve Mesut Baskın.

AA, 126 kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile 150’ye yakın kişinin gözaltına alındığını belirterek, “Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şu ana kadar bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında sanatçı, siyasetçi, STK temsilcileri ve avukatlar var. Genel yürütülen bir soruşturma” dedi.

Kaynak: Bianet