fbpx

Dünya askeri harcamaları rekor seviyeye ulaştı

Paylaş

İsveç merkezli düşünce kuruluşu, küresel askeri harcamaların 2022’de art arda sekizinci kez tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,79 trilyon sterline ulaştığını açıkladı.

İsveç merkezli düşünce kuruluşu SIPRI’nin verilerine göre özellikle Ukrayna’da devam eden çatışma nedeniyle, Avrupa askeri harcamalarında keskin bir artış oldu.

Küresel olarak harcamalar reel olarak %3,7 artarken, Avrupa’da askeri harcamalar ise %13 arttı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) bildirdiğine göre bu rakamlar, son 30 yıldaki en sert yıllık artış oldu.

En keskin artışlardan bazıları Rusya’ya yakın ülkelerde görüldü. Bunlar Finlandiya (%36), Litvanya (%27), İsveç (%12) ve Polonya’yı (%11) içermektedir.

SIPRI raporu ayrıca, geçen yıl en büyük üç silah harcamasının küresel harcamaların %56’sını oluşturan ABD, Çin ve Rusya olduğunu belirtti.

SIPRI’nin askeri harcama ve silah üretim programında araştırmacı olan Lorenzo Scarazzato raporla ilgili yaptığı açıklamada; “Şubat 2022’de Ukrayna’nın tam ölçekli işgali, 2022’deki askeri harcama kararlarını kesinlikle etkilese de, Rus saldırganlığına ilişkin endişeler çok daha uzun süredir artıyor. Pek çok eski Doğu bloğu ülkesi, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014 yılından bu yana askeri harcamalarını iki kattan fazla artırdı.” ifadelerini kullandı. 

Rapora göre Rusya da askeri harcamalarını artırdı. SIPRI, bunun 2022’de tahmini %9,2 artarak yaklaşık 69,4 milyar sterline ulaştığını söyledi.

1966’da kurulan SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma araştırmaları yapan bir enstitüdür. 

Kaynak: M5