fbpx

İtalya, resmi iletişimde yabancı dili yasaklamaya hazırlanıyor: 100 bin euroya kadar ceza gündemde

Paylaş

İtalya’da aşırı sağcı hükümet, ‘İtalyanca dilini korumak’ gerekçesiyle kamu kurumlarında yabancı dili yasaklamayı planlıyor. Tasarıda, devlet dairelerinde İtalyanca bilmeyenlerle bile önce İtalyanca konuşulması şartı yer alıyor.

İtalya’nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni’ni hükümeti, resmi yazışmalarda yabancı dili yasaklamaya hazırlanıyor. Meloni’nin Genel Başkanı olduğu İtalya’nın Kardeşleri parti tarafından sunulan yasa tasarısında, resmi yazışmalarında İtalyanca olmayan sözcükler kullananlara 100 bin euroya kadar para cezası öngörülüyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Fabio Rampelli’nin hazırladığı, Meloni’nin de desteklediği tasarı tüm yabancı dilleri kapsıyor. Bununla birlikte, İngilizce özel olarak hedef alınıyor. Tasarıda, İngilizce sözcük kullanımının “İtalyanca dilini küçük düşürdüğü ve ayaklar altına aldığı” iddia ediliyor. İngiltere’nin artık Avrupa Birliği üyesi olmaması nedeniyle “bu durumun daha da kötü olduğu” savunuluyor.

YABANCI ŞİRKETLERE DE YENİ KURALLAR GELECEK

Parlamentoda önümüzdeki günlerde ele alınması beklenen tasarı, kamu kurumlarında çalışanların “İtalyan diline yazılı ve sözlü olarak hâkim olması” koşulunu getiriyor. İngilizcenin resmi belgelerde kullanılması, ülke çapındaki şirketlerde iş pozisyonlarından söz ederken bile İngilizce kısaltma ve isimlerin yer alması yasaklanıyor. Tasarıda, ülkedeki yabancı şirketlerin bütün iç kurallarının ve iş sözleşmelerinin İtalyanca versiyonlarını hazırlaması gerekli kılınıyor.

5 BİN İLA 100 BİN EUROYA KADAR CEZA

“Bu sadece bir moda meselesi değil, zira modalar geçer. İngiliz hayranlığının bir toplumun tamamı üzerinde etkileri vardır” denilen yasa tasarısının ilk maddesinde, İtalyanca konuşmayan yabancılarla ilgilenen ofislerde bile öncelikli dilin İtalyanca olması kuralı getiriliyor.

İkinci maddede ise “ulusal topraklardaki hizmetlerde İtalyanca kullanılması şart koşuluyor”, bunu yapmayanlara 5 bin ila 100 bin euroya kadar ceza öngörülüyor.

Önerilen yasada, İtalya Kültür Bakanlığı’nın da “İtalyanca dilinin okullarda, medyada, ticarette ve reklamcılıkta doğru kullanımını” temin etmekle görevli bir komite kurması planlanıyor.

Kaynak: Artı Gerçek