fbpx

Finlandiya’da seçimi muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) kazandı

Paylaş

Finlandiya’da Petteri Orpo liderliğindeki muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) oyların yüzde 20,8’ini alarak seçimin galibi oldu. Irkçı politikaları savunan Finler Partisi ise yüzde 20 ile ikinciliği alarak koalisyon ortağı olma şansı yakaladı.

Finlandiya’da pazar günü gerçekleşen genel seçimleri oyların yüzde 20,8’ini alan Petteri Orpo liderliğindeki muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi (NCP) kazandı.

Başbakan Sanna Marin’in partisi Sosyal Demokratlar yüzde 19,9 ile seçimi üçüncü parti olarak bitirirken, ırkçı Finler Partisi ise oyların yüzde 20,1’ini alarak yarışı ikinci parti olarak tamamladı.

DW Türkçe’nin haberine göre 53 yaşındaki NCP lideri Petteri Orpo, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı konuşmada, “Bu harika bir zaferdi. Seçim sonuçlarına dayanarak, Finlandiya’da bir hükümet için müzakerelere başlayacağız” dedi.

Orpo, hükümeti Finler Partisi ile ya da çeşitli konularda fikir ayrılıkları yaşadıkları Sosyal Demokratlar ile kurabilir.

Finler Partisi lideri 45 yaşındaki Riikka Purra da “Şimdiye kadarki en iyi seçim sonucu” ifadelerini kullandı.

Başbakanlığı sona erecek olan 37 yaşındaki Sanna Marin ise “Ulusal Koalisyon Partisi ve Finler Partisini kutlarım. Demokrasi konuştu” dedi. Marin, Finler Partisi’ni “açıkça ırkçı” olarak nitelendiriyordu.

Seçim sonuçlarının Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunu ise etkilemesi beklenmiyor.