fbpx

İsviçre’de 2000 kadın AİHM’e gitti: Hükümetin iklim politikası yaşam hakkımızı ihlal ediyor

Paylaş

İsviçre’de 2 binden fazla kadın, iklim değişikliği politikalarının yaşam ve sağlık haklarını ihlal ettiğini gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) hükümet aleyhine dava açtı.

İklim değişikliğinin insan hakları bağlamında ele alındığı dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bu konuda görülecek ilk dava olma özelliğini de taşıyor.

Yaş ortalaması 73 olan ve kendilerine ‘İklim Kulübü Yaşlıları’ adını veren İsviçreli kadınlar, iklim değişikliğine karşı yürütülen hükümet politikalarının sağlıklarını, hatta hayatlarını riske attığını söylüyor. Mahkemeye sunacakları deliller arasında, kendilerine ait tıbbi raporlar da yer alıyor.

Sıcak hava dalgaları bizi öldürüyor

AİHM’den, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda İsviçre’yi daha çok ‘sıkıştırmasını‘ isteyen kadınlardan İklim Kulübü Yaşlıları’ndan Elisabeth Stern, “İklim değişikliği nedeniyle daha fazla sıcak hava dalgası yaşıyoruz ve bu durum yaşlı kadınları daha çok etkiliyor, ölümleri artırıyor. Bazı insanlar ‘Neden şikayet ediyorsun, nasılsa öleceksin’ diyor. Ama hükümetimiz düzgün bir iklim politikası ortaya koyamadığı için ölmek istemiyoruz” dedi.