fbpx

Fransa’da su kaynakları gasp edilmeye çalışılıyor

Paylaş

Fransa’nın Deux-Sèvres bölgesinde büyük tarım çiftliklerinin hizmetine sunulmak üzere 6 milyon metreküp su rezervine tekabül eden 16 su havzasının yapımına başlanmasıyla birlikte projeye karşı olan birçok kurum bileşeni ekolojistler havza yapımını durdurmak için harekete geçti.

25 Mart 2023’te Soulèvements de la Terre, la Confédération Paysanne ve Kollectif Bassines non Merci ayrıca 100’ün üzerinde  dernek, kurum ve parti  bileşeni  projeyi durdurmak için havza alanında buluştu.

30 bin eylemci alanda bir araya geldi. Alan, 3 bin 200 polis tarafından korumaya alınmıştı. Sainte-Soline kırsalındaki inşaat alanında toplanan kitleye polis ve jandarma gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıya karşı havai fişekler, molotof kokteyli ve taşlarla direnen kitle, polis ve jandarma araçlarını ateşe verdi. Çatışmada en az 200 kişinin yaralandığı bir kişinin gözünü kaybettiği bir kişinin de durumunun ağır olduğu söyleniyor.

Eylemciler, bu projenin  yoğun tarım sulamasına yönelik tasarlandığını, büyük çiftlikleri desteklemek amaçlı su kaynaklarının gasp edilmesinin bir biçimi olduğunu belirtiyorlar. Buna izin vermeyeceklerini, inşaatın derhal durdurularak tarım arazisinin terk edilmesini istiyorlar.

Su rezervuarı inşasına karşı daha önce de çok sayıda sabotaj, sökme ve imha etme eyleminin yanı sıra Ekim ayında kitlesel eylemler düzenlenmiş, polisle çatışılmıştı.

Kaynak : Alınteri