fbpx

Almanya’da son 30 yılın en büyük grevi

Paylaş

Almanya’da ulaşım sektöründeki yüz binlerce kamu çalışanı 24 saatlik uyarı grevi gerçekleştirdi, tüm ulaşım felç oldu.

Almanya’da ulaşım sektöründeki yüz binlerce kamu çalışanının grevi Pazar gece yarısı başladı ve pazartesi gece yarısına kadar devam etti. Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Ver.di) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası’nın (EVG) ortak çağrısıyla başlayan grevden şehir içi ve şehirler arası otobüs, tren ve metro seferlerinin yanı sıra hava ve deniz trafiği de etkilendi.

Sendikaların çağrısı 350 bin çalışanı kapsıyor

Alman Demiryolları, sendikanın çağrısıyla yapılan grev nedeniyle şehir içi ve şehirler arası çok sayıda seferin iptal edildiğini açıkladı.

Ülkenin birçok eyaletinde şehir içi otobüs, tren ve metro seferleri de yapılmıyor. Greve otoyolların finansmanı, planlaması ve inşasından sorumlu olan otoban işletmesi çalışanları da katılıyor. Bazı tünellerin kapatılacağı açıklandığı için sürücülere alternatif yolları kullanmaları tavsiye edildi.

Sendikalar hükümeti ve yerel yönetimleri zorluyor

Sendikalar bu grevle Federal Hükümet ve yerel yönetimlerle yapılan toplu iş sözleşmesinin üçüncü tur görüşmelerinde baskıyı artırmayı hedefliyor.

Basında çıkan haberlere göre EVG Sendikası’nın sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Almanya genelinde örgütlü olduğu 350 yerde en az 30 bin kişinin iş bıraktığı belirtildi. EVG Sendikası yetkilisi Kristian Loroch, “Bugün grevdeyiz, çünkü çalışanlar mali açıdan zor durumda olmalarına rağmen üzerinde ciddi pazarlık yapabileceğimiz bir teklif yapılmış değil” dedi.

Sendika Genel Başkanı Martin Burkert ise, uzlaşma sağlanamaması halinde grevlerin önümüzdeki hafta başlayacak Paskalya tatili sırasında da yapılabileceğini belirtti.

Burkert, ulaşım sektöründe maaşlara zam yapılmasının zaruri olduğunu söyleyerek otobüs şoförleri ya da müşteri hizmetlerinde çalışanların brüt maaşının 2 bin 100 euro ile 2 bin 400 euro arasında olduğunu belirtti ve zam yapılması gerektiğine dikkat çekti.

EVG, Alman Demiryolları ve 50 diğer demiryolu şirketi ile yaptığı görüşmelerde çalışanlar için en az yüzde 12’lik zam ve sosyal bileşen olarak da en az 650 euro talep ediyor. Grev çağrısı yapan bir diğer sendika olan Ver.di ise kamuda çalışan 2 milyon 400 bin çalışan için en az yüzde 10,5 zammın yanı sıra maaşlarda aylık en az 500 euro artış talep ediyor. Patronlar ise, önümüzdeki 27 aylık süre için yüzde 5 zam ve artan enflasyon nedeniyle vergiden muaf tek seferlik 2 bin 500 euro ödeme öneriyor.

Grev dalgası havayollarını da durdurdu

Almanya’da 7 havaalanında greve gidildi, ülkede hava trafiği durma noktasına geldi. Türkiye’ye ve Suriye’ye deprem malzemesi taşıyan uçaklar grevden muaf tutuldu.

Alman Havalimanları Birliği ADV’den yapılan açıklamaya göre ülke genelinde 2 bin 300’den fazla uçuş iptal edilirken iptallerden iç ve dış hat uçuşlarında yaklaşık 300 bin yolcu etkilendi.

Ver.di Sendikası bugün yaptığı açıklamada, “Frankfurt durma noktasında” dedi. Sözcü, havalimanı işletmecisi Fraport ile yapılan anlaşmaya istinaden sadece Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için yardım malzemesi taşıyan bazı kargo uçuşlarının yapılmasına izin verildiğini kaydetti.

Kaynak: Alınteri