fbpx

AB: Kadın ve erkek ancak 65 yıl sonra aynı maaşı alabilecek!

Paylaş

Avrupa Birliği’nde (AB) kadın ve erkekler arasında ücret eşitliğine 2086’da yılında ulaşılacağı hesaplandı.

Bloomberg’in tahminlerine ve revize edilmiş Eurostat rakamlarına göre, ilerleme mevcut hızda devam ederse, AB’de kadın ve erkekler ancak 65 yıl sonra aynı iş için aynı maaşı alabilecek.

Bu durum, bu yıl doğan bir kız çocuğunun emekli olduğunda erkeklerle ücret eşitliği koşullarının ancak eşitlenmiş olacağı anlamına geliyor.

Saatlik brüt gelirde cinsiyetler arasındaki fark ortalaması 2021 yılı sonunda yüzde 12,7 olarak gerçekleşti. Bu durum 2020’ye göre yüzde 0,2’lik bir düşüşe denk geliyor.

Ücretler arasındaki farkın ülkelere göre de eşit bir şekilde dağılmadığı görülüyor. Lüksemburg’da 2021’de kadınların maaşı erkeklerinkini yüzde 0,2 oranında aşarken, Belçika’da fark yüzde 5’e geriledi. Kıbrıs’ta ise yüzde 10’un altına düştü.

Bununla birlikte, Norveç, Danimarka ve Portekiz de dahil olmak üzere birçok ülkede aradaki farkın arttığı görüldü. Bu da bazı yerlerde eşitliğin giderek ulaşılamaz hale geldiğine işaret ediyor.

AB bu ay yeni ücret şeffaflığı kurallarını oylamaya hazırlanıyor. Yeni kurallar teklifteki haliyle kabul edilirse, halen İngiltere’de uygulandığı gibi, belirli bir büyüklüğün üzerindeki işverenler için, ücret farklarını ve cinsiyet dağılımlarını gösteren ücret çizelgelerini yayınlamak zorunlu hale gelecek.

Cinsiyetler arası ücret eşitsizliklerine dikkat çekmeyi ve giderilmesi için adımların hızlanmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla, 2020 yılından itibaren 18 Eylül günü Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlenmiş durumda.

Kaynak: EuroNews