fbpx

AKP sansürü: Ekşi Sözlük’e erişim engeli

Paylaş

AKP Hükümeti, deprem sonrasında artan tepkileri susturmak amacıyla sansür uygulamalarına hız kazandırdı. RTÜK tarafından televizyon kanallarına verilen cezalardan sonra Türkiye’nin en büyük sosyal ağı olan Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirdi. Ekşi Sözlük’ün BTK kararıyla engellendiğinin belirtildiği açıklamada, “eksisozluk.com 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-10029 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi.

Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildi
Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıkları belirtildi: “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız.”

”Kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremiyoruz”

Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engeli hakkında Medyascope‘a konuştu.

Başak Purut, BTK tarafından Ekşi Sözlük’e getirilen erişim engelini şöyle değerlendirdi:

”BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor.”

BTK’nın konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Purut, ”Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz” dedi.

Verilen kararı eleştiren Purut, ”Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı” diye konuştu.

Kaynak: Medyascope