fbpx

Almanya’da kadınlar yaşlılıkta yoksullukla karşı karşıya

Paylaş

Almanya’da 40 yıl boyunca tam zamanlı çalışan her üç kadından biri, bu süre sonunda bin avro emekli maaşı bile alamayacak.

Almanya’da tam zamanlı çalışan her üç kadından biri, 40 yıl çalıştıktan sonra bile ayda bin avronun altında bir emekli maaşı alma tehdidiyle karşı karşıya.

Bu durum, Federal Çalışma Bakanlığı’nın Sol Parti’den gelen bir talebe verdiği yanıtla ortaya çıktı. Buna göre, yaklaşık 2 milyon 700 bin tam zamanlı ve düzenli olarak çalışan kadın o kadar az kazanıyor ki, 40 yıl sonra emekli olduklarında bile aylık emekli maaşları bin avrodan az olacak.

Bu sayı, toplam 7,1 milyon tam zamanlı çalışan kadının yüzde 38’ine denk gelirken, tam zamanlı çalışan kadınların yüzde 53’ü de 1.200 avrodan daha az emekli maaşı alacak.

Bakanlığın verdiği cevaba göre, bin avro veya daha fazla net emekli maaşı almak için Almanya’da, hem kadınların hem de erkeklerin 40 yıl boyunca ayda brüt 2 bin 844 avro kazanması gerekiyor. 1.200 avro emekli maaşına hak kazanmak için çalışanların da 40 yıl boyunca aylık brüt 3 bin 413 avro ücrete ihtiyacı var.

Felaket rakamları

Çalışma Bakanlığı’ndan talepte bulunan, Federal Meclis’teki Sol Parti parlamento grubu lideri Dietmar Bartsch’a göre, enflasyon ve yaşlılık çağındaki kadınlar arasında zaten yüksek olan yoksulluk düzeyi göz önüne alındığında, bunlar gerçekten de “felaket rakamları.” Bartsch konu hakkındaki açıklamasını şöyle sürdürüyor:

“Tam zamanlı çalışanların yarısından fazlası, 40 yıllık angaryadan sonra 1.200 avrodan daha az maaş alacaklar. Ve milyonlarca kadının yaşlılıkta yoksulluğa düşme riski var.”  

Alman emeklilik sistemi için “büyük bir güncelleme” çağrısında bulunan Bartsch, koalisyon hükümetinin bu konuda Avusturya’yı model alması gerektiğini söylüyor* :

“Siyasetçilerin de serbest meslek sahiplerinin de yöneticilerin de memurların da emekli maaşları, Almanya’dan ortalama 800 avro daha yüksek.”

Darmstadt’ta yaşlılıkta yoksulluğa karşı eylem

Bartsch işe Federal Meclis’ten başlanması gerektiğini de vurgulayarak, tüm milletvekillerine yasal emekli maaşı verilmesi gerektiğini belirtiyor; “Bu tutum, ülkenin kriz durumuna yönelik davrandığının önemli bir işareti olacaktır” diyor.

VERDİ: İyi ücretler çok önemli

VERDİ Sosyal Politika Departmanı Başkanı Judith Kerschbaumer ise  “Rakamlar endişe verici, ancak bu yeni bir şey değil” ifadelerini kullanıyor.  VERDİ’nin kurulduğu günden bu yana her yıl düzenlediği kadın emekliliği konferanslarında buna dikkat çektiğini anımsatan Kerschbaumer, şöyle devam ediyor:

“Kadınların çoğunlukla çalıştığı tipik sosyal hizmet alanları ve mesleklerindeki ücret değişmediği sürece, birçok kadının emekli maaşı da değişmeyecek. Kadınlar, geçimlerini zar zor sağladıkları uzun bir çalışma hayatından sonra kendilerini yaşlılık yoksulluğu içinde bulmaya devam edecek. Kadınların maaşlarının iyi olması ve mümkünse tam zamanlı veya tam zamanlıya yakın sürekli bir çalışma hayatı olması önemlidir.”

Kerschbaumer ayrıca, “Kadınlar için ülke çapında, tercihen işveren tarafından finanse edilen şirket emeklilikleri önemlidir” diye belirtiyor.

Yazının orijinali için: https://www.verdi.de/themen/rente-soziales/++co++b0ea0e24-95a3-11ed-848f-001a4a16012a

*Bilindiği üzere Avusturya’da da durum pek iç açıcı değil. 2024 yılına kadar kademeli olarak yükseltilmek istenen emeklilik yaşı, özellikle kadınlar arasında büyük tepkilere yol açtı. Eylemler hala sürdürülüyor.

Kaynak: Kadın İşçi