fbpx

Peşaver’de cami patlaması ibadet edenleri öldürdü

Paylaş

Pakistan’da meydana gelen patlamada en az 25 kişi öldü, 120 kişi yaralandı.

Bir intihar bombacısı Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde bir camiye saldırarak en az 25 kişinin ölümüne ve 120 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Bombalı saldırının sorumluluğunu hemen üstlenen olmadı ancak Pakistan Talibanı geçmişte de benzer intihar saldırılarından sorumlu tutulmuştu.

Saldırgan bombayı, aralarında yakınlardaki polis merkezlerinde çalışan çok sayıda polis memurunun da bulunduğu 150 kişi içeride ibadet ederken patlattı. Yerel bir polis memuru olan Zafar Khan, patlamanın etkisiyle caminin çatısının çöktüğünü ve birçok kişinin yaralandığını söyledi.

Bir polis memuru olan Meena Gul, bomba patladığında caminin içinde olduğunu söyledi. Kendisinin nasıl yara almadan kurtulduğunu bilmediğini söyledi. Gul, bombanın patlamasından sonra çığlıklar ve feryatlar duyduğunu söyledi.

Polis, kurtarma ekiplerinin cami alanındaki enkaz yığınlarını kaldırmaya ve enkaz altında kalan ibadet edenlere ulaşmaya çalıştığını söyledi. Khan, yaralıların birçoğunun hastanede durumunun kritik olduğunu ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif yaptığı açıklamada bombalı saldırıyı kınadı ve yetkililere kurbanlara mümkün olan en iyi tıbbi tedavinin sağlanması talimatını verdi. Ayrıca saldırının arkasında olanlara karşı “sert eylem” sözü verdi.

Eski başbakan İmran Han da Twitter’dan yaptığı paylaşımda bombalı saldırıyı “terörist bir intihar saldırısı” olarak nitelendirerek kınadı. Khan, “Dualarım ve taziyelerim kurbanların ailelerine gidiyor” dedi. “Artan terörizm tehdidiyle mücadele etmek için istihbarat toplamamızı geliştirmemiz ve polis güçlerimizi uygun şekilde donatmamız zorunludur.”

Peşaver, Afganistan sınırındaki Khyber Pakhtunkhwa eyaletinin başkentidir ve sık sık militan saldırılarına sahne olmaktadır.

Tehreek-e-Taliban Pakistan ya da TTP olarak bilinen Pakistan Talibanı ayrı bir grup olmakla birlikte, ABD ve NATO birlikleri 20 yıllık savaşın ardından ülkeden çekilmelerinin son aşamasındayken Ağustos 2021’de komşu Afganistan’da iktidarı ele geçiren Afgan Talibanı’nın yakın müttefikidir.

TTP son 15 yıldır Pakistan’da İslami yasaların daha katı bir şekilde uygulanması, hükümet tarafından gözaltında tutulan üyelerinin serbest bırakılması ve ülkenin eski aşiret bölgelerindeki Pakistan askeri varlığının azaltılması için mücadele ederek bir isyan başlattı.

Kaynak: Guardian