fbpx

Almanya’da 49 Euroluk bilet dönemi başlayacak

Paylaş

Almanya’da geçen yıl Haziran-Ağustos aylarında geçerli olan 9 euroluk biletin yerini alacak 49 euroluk biletin daha önce açıklandığı gibi 1 Nisan’da değil 1 Mayıs’ta başlayacağı açıklandı.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP) ile eyalet ulaştırma bakanları arasında yapılan görüşmelerde Almanya çapında, hızlı trenler dışında bütün toplu taşıma araçlarında geçerli olacak 49 euroluk biletin ancak 1 Mayıs’ta başlayabileceği konusunda görüş birliği sağlandı. Alman Ulaşım İşverenleri Birliği de 1 Mayıs’a onay verdi. “Deutschlandticket“ olarak adlandırılan yeni bilet uygulamasının sadece dijital olabileceği de ifade ediliyor. Bazı eyaletler ise buna karşı çıkarak, birçok insanın dijital bilet kullanmada zorlanacağına dikkat çektiler.

Biletin nasıl finanse edileceği konusunda eyaletler ile federal hükümet arasında uzun süre tartışmalar yaşanmıştı. Sonunda taraflar en geç 1 Mayıs’ta ülke genelinde geçerli olacak, ancak hızlı trenlerde kullanılamayacak bilet konusunda anlaşmaya varmıştı. Eyalet ulaştırma bakanları gecikmenin sorumlusunun Ulaştırma Bakanı Wissing olduğunu ifade ediyorlar.

Haziran-Ağustos ayları geçerli olan 9 euroluk bileti 52 milyon kişi satın almıştı. Uygulamayla ucuz ulaşımın mümkün olduğunun görüldüğünü ifade eden pek çok kesim, hükümete 9 euroluk uygulamanın uzatılması çağrısında bulunmuştu. Bazı kentlerde 9 euroluk bilet farklı şekillerde uygulamada kalmaya devam etmişti. Yoğun baskının ardından hükümet 49 euroluk bileti gündeme getirmişti. Ancak bu biletin çok fazla ilgi görmeyebileceği de ifade ediliyor. Yine de mevcut şehir içi ve şehirlerarası bilet fiyatlarına kıyasla hissedilir bir ucuzluk getiriyor.

Kaynak: Kronos