fbpx

Çekya’da seçim: Eski başbakan, eski genelkurmay başkanına karşı

Paylaş

Çekya’da seçmenler yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere yapılan seçimlerin ikinci turunda sandık başına gidiyor. Seçimin favorisi eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel ise hakkında ortaya atılan ‘öldü’ iddiasını sosyal medya hesabından yalanladı.   

14 Ocak’ta yapılan ilk tur oylamada en fazla oyu alan eski başbakan Andrei Babis ve eski NATO generali Petr Pavel arasındaki seçim mücadelesi iki gün sürecek oy verme işlemiyle sonuçlanacak.

İki dönemlik görev süresi Mart ayında dolacak olan Milos Zeman’ın yerine geçmek için sekiz adayın yarıştığı ilk tur oylamada Pavel yalnızca 0,4 puanlık farkla Babis’i geride bırakmıştı. 

O zamandan bu yana Babis Cumhurbaşkanı Zeman’ın desteğini alırken, Başbakan Petr Fiala’nın başında olduğu merkez sağ koalisyonun üyelerini kendi yanına çeken Pavel ikinci tur için favori gösteriliyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre Çekya’nın eski genel kurmay başkanı Pavel yüzde 58-59 destek alırken, Babis’e verilen destek yüzde  41-42 düzeyinde kaldı.

“Evet yaşıyorum”

İki haftadır devam eden ve giderek “hırçınlaştığı” ifade edilen seçim kampanyasında dün Pavel’in aniden öldüğüne ilişkin söylentiler yayıldı. 

Bunun üzerine sosyal medya hesabından “Evet yaşıyorum” diye mesaj paylaşan Pavel “Kampanya karşıtlığı yeni bir seviyeye ulaştı, haydi sandıkta buna hayır diyelim! Paylaşın, gerçek yine galip gelecektir.” diye yazdı.

Kampanya boyunca ölüm tehditleri aldığını da belirten Pavel polisin olayı derinlemesine soruşturması gerektiği konusunda rakibi Babis’e katıldığını ifade etti.

Petr Pavel kimdir?

Eski bir paraşütçü olarak Çekoslovakya Ordusu’nda askeri kariyerine başlayan Petr Pavel bir dönem askeri istihbarat biriminde çalıştıktan sonra Bosna Savaşı’nda NATO Koruma Gücü’nün Çekoslovak birliğinde yer aldı. 

Bu görevi sırasında Fransız birliklerinin savaş bölgesinden kurtarılmasına yardım ettiği Sırp-Hırvat savaşının kahramanı olarak madalya alan Pavel, 2012-2015 yılları arasında Çekya Genel Kurmay Başkanı olarak görev yaptı.

Daha önce, NATO’ya karşı kurulan Varşova Paktı’nın üyesi olan Pavel 2014 yılında NATO Askeri Komitesi Başkanlığı’na getirildi.

61 yaşındaki Pavel, 2018 yılında emekli olduktan sonra okutmanlık ve danışmanlık hizmetlerinde bulundu.

Çekoslovakya’nın Moskova güdümlü komünistler tarafından yönetildiği 1980’li yıllarda Komünist Partisi üyesi olan ve daha sonra bunun “bir hata” olduğunu ifade eden Pavel, “kendini güçlü bir sosyal vurgusu olan merkez sağ bir siyasetçi” olarak tanımlıyor.

Andrej Babis Çekya’nın en zenginlerinden

Pavel gibi Komünist Parti üyesi geçmişi bulunan Andrej Babis ise Forbes dergisine göre Çekya’nın en zengin beşinci kişisi. 

Agrofert gıda, kimya ve medya grubunun sahibi olan 68 yaşındaki Babis, 2017’den 2021’e kadar başbakan olarak görev yaptı ve siyasetçi ve girişimci olarak ikili rolü hakkındaki sorularla sürekli mücadele etti.

Babis ayrıca kampanyanın sonlarına doğru NATO üyesi Polonya ya da Baltık ülkelerinin saldırıya uğraması halinde asker göndermeyeceğini söyleyerek tartışmalara yol açmıştı.

Kaynak: Euronews