fbpx

İsviçre’ye 52 bin’den fazla yasa dışı giriş

Paylaş

Federal Gümrük ve Sınır Güvenliği Dairesi (BAZG), 2022 yılının Ocak ile Aralık ayları arasında, İsviçre’ye 52 bin’den fazla yasa dışı giriş kaydetti.

BAZG tarafından bugün yapılan açıklamada, belirtilen rakamın bir önceki yıla göre yaklaşık 33 bin daha fazla olduğu ifade edildi.

Artışın ana nedeninin, artan Afgan ve Faslı göçmenler olduğu vurgulandı. BAZG’ye göre bu kişilerin birçoğu İsviçre’ye, Avusturya veya İtalya’dan girdi.

2021’den bu yana artışlar var

Korona salgını ve buna bağlı kısıtlayıcı önlemler sırasında, kaçak göç oranınıda düşüşler görülmüştü. Birçok ülke korona önlemlerini kaldırırken kaçak göçte artışlar oldu.

BAZG verilerine göre 2021 yazından bu yana önemli bir göç dalgası var. O dönemden bugüne, giderek daha fazla sayıda Afgan mülteci Avusturya’dan doğu İsviçre’ye trenle seyahat etti.

St. Gallen Kantonu, idari prosedürleri yürütmek için 2022’nin başında Buchs’ta bir merkez açmıştı.

Sınır muhafızlarından alınan bilgilere göre, ülkeye girenlerin çoğu kendilerini Avusturya iltica prosedürü kartıyla tanıtıyor. Gelen gençlerin çoğu Fransa’ya ya da İngiltere’ye geçmek istiyor.

İkili tedbirler

İsviçre ve Avusturya geçen Eylül ayında, düzensiz göçle mücadele için ikili bir eylem planı üzerinde anlaşmıştı. Her iki ülke, insan kaçakçılarıyla mücadele için ek sınır ötesi aramalar ve operasyonlar konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu kapsamda her iki ülke de, sınır ötesi demiryolu trafiğini birlikte kontrol etme kararı almışlardı.

24 bin başvuru bekleniyor

Federal Göçmenler Dairesi (SEM), 2022 için yaklaşık 24 bin sığınma başvurusu bekliyor. Buna S koruma statüsü de dahil.

S statüsü, Ukrayna’dan gelen mülteciler için ilk kez geçen Mart ayında etkinleştirildi. Bu şekilde Ukraynalı mülteciler, uygun bir iltica prosedüründen geçmek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde ikamet etme hakkına sahip oluyorlar.

SEM’in verilerine göre şu ana kadar, Ukrayna’dan gelen yaklaşık 73 bin kişi S koruma statüsü edindi.

Durum gergin

Sığınmacıların kabulü ve bakımıyla ilgili durum uzun süredir gergin. Kapasite dolduğu için orduya ait sığınaklar kullanıma açıldı. Personel azlığı nedeni ile ordu mensupları, Federal Gümrük ve Sınır Güvenliği Dairesi personeli, kamu hizmeti ve sivil koruma görevlileri buralara destekler sunuyorlar.

Kaynak:HaberPodium