fbpx

Almanya’da polisin çevrecilere sert müdahalesi sonrası tartışmalar devam ediyor

Paylaş

Almanya’da linyit madeni üzerinde yer alan Lützerath köyünün tahliyesine direnen çevrecilere yapılan sert polis müdahalesi tepkilere yol açtı. Çok sayıda yaralı olmasına rağmen köyün bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul, polisin çevrecilere yönelik tutumunu savundu. Reul, polisle yaşanan gerginlikten de göstericileri sorumlu tuttu.

CDU’lu Bakan Düsseldorf’ta yayımlanan Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, Cumartesi günü köyde düzenlenen gösteri sırasında “provokasyon, düşmanlık ve polise yönelik saldırılar” yaşandığını belirterek, çıkan olaylardan göstericilerin mesul olduğunu ileri sürdü.

Cumartesi günü düzenlenen gösteriyi organize eden oluşumların ve Lützerath aktivistlerinin sözcüleri ise polisi göstericilere karşı aşırı derecede şiddet uygulamakla suçladı. “Lützerath lebt” (Lützeraht yaşıyor) girişiminin sözcüsü gösteri sırasında “İnanılmaz düzeyde polis şiddeti” ile karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi. 30 bin civarında göstericinin katıldığı protesto gösterisinde çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Organizatörler yaralılar arasında durumları ağır olanların, hatta hayati tehlikesi bulunanların da olduğu belirtiliyor.

Yaralanmaların çoğu polisin sıktığı biber gazı, cop ve yumruk nedeniyle oluştuğu belirtiliyor.

Çevreciler köyün boşaltılarak, bölgenin maden ocağına dönüştürülmesine destek veren Alman hükümetine de tepki gösterdi. Özellikle iklim aktivistleri koalisyon ortağı Yeşillere yönelik sert eleştiriler yöneltiyor. Bu bağlamda eylemciler, partinin Kuzey Ren-Vestfalya temsilciliğinin eyalet başkenti Düsseldorf’taki merkezini de işgal etmişti.

Yeşiller’den savunma
Koalisyon ortağı Yeşiller Partisi lideri Ricarda Lang ise partisinin tutumunu savundu. Lang, Pazartesi günü ARD kanalında yaptığı açıklamada, partisinin Lützerath’ın boşaltılmasını mümkün kılan siyasi uzlaşmaya destek verdiğini belirterek, “Eğer Yeşiller hiçbir şey yapmasaydı bu Lützerath ve 500 kişinin daha yaşadığı diğer beş köyün kepçelerle kazılması anlamına gelecekti” dedi.

Yeşillerli siyasetçi “Bu benim için kişisel olarak kolay bir uzlaşma değildi, sanırım partimdeki pek çok kişi için de öyle” ifadelerini kullandı.

Lützerath’ın tahliyesi, federal hükümet ile Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti ve enerji şirketi RWE arasında yapılan anlaşmaya dayanıyor.

Kaynak: DW Türkçe