Almanya’da ‘linyit köyü’ olarak anılan ve kömür madenine katılmak için boşaltılan Lützerath’ta zorla tahliye edilen çevreciler polisle karşı karşıya geldi.
Almanya’da Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Garzweiler madeninin genişletilmesi amacıyla tahliye edilen Lützerath köyünü işgal eden çevreciler, polisle karşı karşıya geldi. Protestocuların zorla tahliyesine başlayan polis, önce küçük beldeyi kuşatmış, daha sonra çit kurarak abluka altına almıştı. Tahliye edilen binalara yerleşen protestocuların, barikatlar kurarak tahliyeye direndiği belirtildi.
Polis, tahliyelere başlamadan önce ‘gönüllü uzaklaşma’ için çağrı yapmış, bunun uygulanmaması halinde takdirde protestoculara baskı uygulanacağını duyurmuştu. Çevreciler, zorla tahliyeye karşı 25 noktada ağaç ev ve köyün çeşitli yerlerinde barikatlar inşa etti. Eylemcilerin kurduğu ‘Lüzerath Yaşıyor’ isimli girişimin sözcüsü, ”İnsanlar kalmaya, dayanmaya ve ağaçlarla yapıları korumaya son derece kararlı” açıklamasını yaptı.
Almanya, Rusya-Ukrayna arasında devam eden çatışma dolayısıyla bir süredir enerji kaynakları konusunda sorunlar yaşıyor. İleri gelen enerji şirketlerinden RWE, köyün altındaki linyite ulaşabilmek için köyün neredeyse tamamını satın almış, sadece Kurt Classen adında bir vatandaş bu satın almaya karşı direnmişti.
RWE, federal hükümet ve yerel hükümetin yaptığı görüşmelerde bir anlaşmaya varılmış, anlaşma kapsamında Lützerath’daki kömürün enerji krizinde yardımcı olması amacıyla çıkarılmasına ancak kömür madenciliği faaliyetlerinin 2038 değil 2030’da sona ermesine karar verilmişti.
Ancak çevreciler, bunun sadece kömürcülük faaliyetlerini hızlandıracağını ve azaltmayacağını söyleyerek eleştirmişlerdi. Almanya’nın sera gazı emisyonunu azaltmaya dair verdiği uluslararası sözlere karşı geldiğini savunan aktivistler, köyü korumak amacıyla 2 senedir işgal etmişlerdi.
Bir süredir tartışma konusu olan Lützerath, Almanya’da iklim koruma aktivistleri için bir sembol haline gelmiş, ve Aachen Emniyet Teşkilatı Başkanı Dirk Weinspach bunun kendileri için son yılların en zorlu görevlerinden biri olduğunu ekleyerek, diğer eyaletlerden bine yakın polisin takviye edildiğini söylemişti.